Fontys


woensdag 10 december 2003

woensdag 10 december 2003

Keuzegids Hoger Onderwijs verschenen
Fontysstudenten in Tilburg meer tevreden over opleiding

De Fontysopleidingen in Tilburg zijn sterk verbeterd. Dat valt te concluderen uit de Keuzegids Hoger Onderwijs die vandaag is verschenen. Frans van Rijswijk, Lid Raad van Bestuur van Fontys is verheugd met dit goede resultaat. Hij stelt dat Fontys Tilburg duidelijk over het dieptepunt heen is.

Stond Fontys PABO Tilburg in de keuzegids van 2001 nog op de 23 plaats in de rangorde, dit jaar zijn de pabostudenten veel positiever over hun opleiding. In de rangorde van 38 Nederlandse pabo's staat Fontys PABO Tilburg nu met het cijfer 7,39 op de achtste plaats. `Fontys PABO Tilburg is met sprongen vooruit gegaan. Dat is met name te danken aan de docenten, maar ook de waardering voor de voorzieningen is toegenomen', stelt de Keuzegids. Veel waardering hebben de studenten voor de gebruikte werkvormen waarbij ze zelf aan de slag mogen en genoeg tijd wordt besteed aan het oefenen van praktische vaardigheden. Ook de docenten krijgen lof, ze zijn inhoudelijk bekwaam en weten de lesstof helder over te brengen. Verder geven de studenten een dikke 7 voor correctiesnelheid.

Ook de studenten van de Fontysopleiding Personeel en Arbeid zijn dit jaar veel positiever over hun opleiding. In 2000 stond deze Fontysopleiding nog op de achttiende plaats in de rangorde van 21 landelijke opleidingen, dit jaar stijgt Personeel en Arbeid met het cijfer 6,79 naar de tiende plaats in de rangorde. `Studenten die al een bepaalde richting voor ogen hebben zijn in Eindhoven en Tilburg goed af. Daar komen de specialisaties (gezondheid) het best uit de verf' volgens de Keuzegids. Voor de studeerbaarheid van het onderwijsprogramma, de lesruimtes en het zelfstandig denken geven de studenten het cijfer 7 of hoger. De studenten zijn dik tevreden met hun keuze van opleiding, ook hiervoor geven ze een 7.

De opleiding Journalistiek scoort met het cijfer 6,66 nog laag in de rangorde. Wel zijn de studenten meer tevreden over hun opleiding in vergelijking met de enquête uit 2001. De Keuzegids stelt: `met name de Tilburgse opleiding is de afgelopen twee jaar sterk in de achting van de studenten gestegen. Tilburg kende in het verleden veel problemen, maar is haar achterstand nu rap aan het inlopen. De Brabanders doen inhoudelijk niet meer voor Zwolle of Utrecht onder.' De enquête toont aan dat het nieuwe projectonderwijssysteem wortel schiet. In dit systeem werken kleine groepjes studenten zelfstandig aan journalistieke producties. De studenten waarderen de ruimte die ze krijgen om zelf aan de slag te gaan en kritisch met de stof bezig te zijn. Ook vinden ze dat ze ruim voldoende journalistieke vaardigheden kunnen oefenen. Zeer tevreden zijn de studenten over hun stages, daarvoor geven zij een 7.5.

De studenten van de opleidingen docent Dans zijn wat kritischer over hun opleiding dan de deskundigen dit in 2001 waren. Deze laatste plaatsten de opleiding docent Dans op de tweede plaats in de rangorde van zes opleidingen; de studenten geven hun opleiding het cijfer 6,77. Hierdoor komt de opleiding op de derde plaats in de rangorde.

De opleiding Communicatie in Tilburg is een jonge opleiding op het gebied van internationale communicatie. De opleiding is dit jaar voor het eerst opgenomen in de Keuzegids. Het is duidelijk dat de opleiding zijn systemen nog niet helemaal op orde heeft. Met het cijfer 6,41 staat de opleiding Communicatie teleurstellend laag in de rangorde. Temeer daar de studenten in de eigen Fontysenquête (met een respons van 56% van alle studenten) de opleiding beoordeelden met een 6.9. Voor 2003-2004 heeft de opleiding al een ingrijpende verbeteringsoperatie ingevoerd met onder anderen de volgende onderdelen: nieuwe systematiek roostering en cijferpublicaties, aparte module stagevoorbereiding, steunpunt voor internationalisering, verzwaring bindend negatief advies, formatie-uitbreiding met nieuwe collega's uit het beroepenveld, ingebruikname nieuw digitaal talenpracticum, uitbreiding ICT-faciliteiten.