Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht van de Provincies Drenthe en Groningen en de gemeente Groningen

Vervoerbedrijf Arriva verzorgt komende jaren stads- en streekvervoer

Assen, 10 december 2003
Persberichtnummer 03-167



Het vervoerbedrijf Arriva is als winnaar uit de bus gekomen voor de aanbesteding van het openbaar vervoer voor de komende vier jaar in de regio Groningen-Assen. Deze vervoerder biedt de meest optimale combinatie van prijs en kwaliteit op basis van de eisen van de concessieverlenende overheden.
Het is voor het eerst in Nederland dat bij een aanbesteding voor het openbaar vervoer drie overheden gezamenlijk aanbesteden en dat er in zon omvangrijk concessiegebied wordt aanbesteed.

De betrokken overheden de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen gaan ervan uit dat via deze concessieverlening niet alleen het huidige voorzieningen niveau in stand kan blijven maar er wordt ook een stevige kwaliteitsimpuls aan het openbaar vervoer gegeven. Het vervoerbedrijf gaat met ingang met 1 juni 2004 rijden.

Verbeteringen
Met de aanbesteding beogen de drie overheden een kwaliteitsverbetering in het openbaar vervoer en een betere prijs-kwaliteitsverhouding voor de reiziger.

Die kwaliteitsimpuls komt o.a. tot uiting in:

* Nieuw materieel en een verbeterde toegankelijkheid: met de aanschaf van nieuwe bussen wordt de huidige gemiddelde leeftijd van het materieel (ongeveer 10 jaar) aanzienlijk teruggebracht.
* Betere toegankelijkheid van de bussen door meer lagevloerbussen in te zetten

* Verbeterde reizigersinformatie

* Milieuvriendelijker materieel

Uit de beoordeling van de offertes is gebleken dat de economisch meest voordelige aanbieding is gedaan door Arriva, namelijk 71,3 miljoen per jaar. Het totale beschikbare budget (72,5 miljoen euro) van de drie overheden wordt ingezet voor de exploitatie van het openbaar vervoer in het gehele concessiegebied. Het positieve aanbestedingsresultaat zal worden aangewend voor de invulling van de ontwikkelfunctie en ter dekking van toekomstige rijksbezuinigingen.

Omdat de regio Groningen Assen vervoerkundig een samenhangend gebied is, hebben de genoemde overheden in 1999 besloten om een groot gedeelte van het openbaar vervoer samen aan te besteden. Uitgangspunten hierbij zijn dat het stad- en streekvervoer een wezenlijke bijdrage moet leveren aan de bereikbaarheid van de belangrijkste woon- en werkgebieden en aan de leefbaarheid van het platteland.
In 2001 hebben de drie overheden met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een meerjarenovereenkomst gesloten voor de financiering van het openbaar vervoer tot en met 2004. Onderdeel van deze afspraak is dat het gehele stad- en streekvervoer uiterlijk per 1 januari 2005 zou moeten zijn aanbesteed. Daaraan wordt nu voldaan. In juni 2003 is een Programma van Eisen vastgesteld door de staten en raden op basis waarvan de aanbesteding heeft plaatsgevonden. Drie partijen, Arriva, BBA en Connexxion hebben een offerte ingediend. Op basis van vooraf vastgestelde criteria is uiteindelijk Arriva als meest aantrekkelijke partij uit de bus gekomen.

Via deze vervoerder liggen er volgens de overheden kansen om de negatieve spiraal in het gebruik van het openbaar vervoer te doorbreken. De kwaliteit van het openbaar vervoer moet verbeterd worden zodat er meer mensen gebruik van gaan maken. Uit de beoordeling van de offertes is gebleken dat Arriva de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan en dat zij borg staat voor de gewenste kwaliteitsimpuls.

De concessieperiode loopt van 1 juni 2004 tot 15 december 2007 met de mogelijkheid de concessie geheel of gedeeltelijk te verlengen met een periode van twee jaar.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl