Provincie Friesland

Datum: 10 december 2003
Nummer: 248

Overeenstemming over ruimtelijk en financieel plan

Leeuwarden krijgt groene stadscampus hoger onderwijs

De kenniscampus in Leeuwarden komt er definitief. Dat is de kern van de besluitvorming in de stuurgroep kenniscampus, zoals die op 5 december zijn beslag heeft gekregen. Er is overeenstemming over een ruimtelijk plan voor de Rengerslaan en omgeving bereikt. Bovendien is overeenstemming bereikt over de financiering en de bijdrage van de gemeente Leeuwarden en de Provincie Fryslân. Met de realisatie van de groene stadscampus is een investeringssom van circa 155 miljoen euro gemoeid. De stuurgroep kenniscampus bestaat uit de voorzitters van de drie Leeuwarder hogescholen, wethouder Krol van de gemeente Leeuwarden en gedeputeerde Mulder van de Provincie Fryslân. Op de nieuwe campus vinden uiteindelijk ruim 14.000 studenten en 2000 medewerkers een plek. Het project kenniscampus omvat twee onderdelen; een concentratie van de onderwijsgebouwen van de NHL en de CHN, aangevuld met tal van voorzieningen én inhoudelijke samenwerking van de NHL, de CHN en het VHI op het gebied van kennistransfer.

Op de campus worden de gebouwen van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) geconcentreerd. Dit betekent dat de NHL-locatie aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden over een aantal jaren zal worden verplaatst. Het Van Hall Instituut (VHI) blijft gehuisvest aan de Agora in Leeuwarden. Wel participeert het VHI in samenwerkingsprojecten op het gebied van kennistransfer. Naast de onderwijsgebouwen van de NHL en de CHN worden tal van faciliteiten op het campusterrein ondergebracht, zoals permanente studentenhuisvesting, een sporthal, copyshops, horeca, een evenemententerrein, kinderopvang en dergelijke. Een kennisplein tussen de gebouwen van de CHN en de NHL wordt het hart van de stadscampus.

Het groene karakter van het Rengerspark blijft gehandhaafd en het openbaar gebied wordt uitgebreid. De campus bestrijkt het gebied tussen de Dokkummer Ee en zwembad De Blauwe Golf. Het krijgt een verkeersluw en openbaar karakter, met veel groen, waterpartijen en wandel- en fietspaden. Tussen de campus, de binnenstad én het centraal station worden speciale fietsroutes aangelegd. Bovendien wordt zorggedragen voor een zo optimaal mogelijke verbinding per openbaar vervoer met het station. Het is de bedoeling een zeer frequente busverbinding met de campus te realiseren. Het gebied wordt voorzien van goede parkeergelegenheid op twee parkeerterreinen. De parkeerplaatsen kunnen ook als uitloop voor bezoekers van de binnenstad worden gebruikt. De campus komt op loopafstand van de binnenstad en kan ook als recreatieve voorziening voor omwonenden worden gebruikt.

De campus is meer dan alleen een concentratie van gebouwen en voorzieningen; er wordt door hogescholen, overheden en bedrijfsleven ook samengewerkt op het gebied van kennisoverdracht, ter versterking van de kenniseconomie in Fryslân. Op de campus worden dan ook enkele gebouwen voor bedrijven gerealiseerd. Het gaat dan in eerste instantie om kennisintensieve bedrijvigheid, startende ondernemers en leerbedrijven. Er hebben zich inmiddels diverse geïnteresseerde bedrijven gemeld.

De realisatie van de groene stadscampus vraagt een investering van 155 miljoen euro. Provincie en gemeente dragen samen in totaal 16 miljoen bij vanuit de middelen voor het Convenant tussen de provincie en de gemeente Leeuwarden. De provincie neemt hierbij tien miljoen voor haar rekening, de gemeente zes miljoen. Voor de NHL betekenen de plannen een investering van 49 miljoen euro, voor de CHN 18 miljoen. De CHN heeft het merendeel reeds geïnvesteerd in de nieuwbouw die in het voorjaar reeds wordt opgeleverd. Er wordt nog een beroep gedaan op de rijksoverheid voor een bijdrage inzake kennistransfer.

De realisatie van de campus richt zich op het versterken van de positie van het hoger onderwijs in Fryslân. De gemeente Leeuwarden verwezenlijkt een belangrijk deel van haar stedelijke vernieuwing. Met de nieuwbouw kunnen de NHL en de CHN optimaal aansluiten bij nieuwe onderwijsconcepten en ontwikkelingen in het hoger onderwijs.

Met het besluit van de stuurgroep van 5 december en de besluitvorming in de colleges van GS en B en W vangen de vijf participerende partijen aan met de diverse besluitvorming- en inspraakprocedures. De hogescholen zullen een gezamenlijke ontwikkelorganisatie oprichten. Naar verwachting zal de volledige realisatie van de groene stadscampus zijn beslag krijgen in 2009.

Noot voor de redactie,

Provincie Friesland