Ingezonden persbericht


Test AIDS-vaccin van start in België

Seattle, New York (VS), Amsterdam (NL), 9 december 2003

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Targeted Genetics, de non-profitorganisatie IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) en de Amerikaanse ziekenhuisafdeling Columbus Children's Research Institute (CCRI) zijn gestart met tests van een mogelijk vaccin tegen een infectie met het hiv-virus dat AIDS veroorzaakt. Het vaccin, tgAAC09 genaamd, ondergaat momenteel de eerste fase van een klinische test in België.

De Belgische proeven met tgAAC09 worden uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter (UCL Saint-Pierre) in Brussel. De huidige testfase, waaraan 50 mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers zullen deelnemen, moet uitwijzen of tgAAC09 veilig is en reacties aan het immuniteitssysteem ontlokt. Als dat het geval is, kan men tgAAC09 op grotere schaal verder testen.

tgAAC09 verschilt van andere mogelijke AIDS-vaccins die momenteel in test zijn omdat het met één enkele injectie zou kunnen worden toegediend, in plaats door verschillende injecties over een bepaalde periode. Een AIDS-vaccin dat men in één keer kan toedienen, zou vooral interessant zijn voor ontwikkelingslanden, waar de meeste nieuwe infecties met het hiv-virus ontstaan.

"Op basis van de testresultaten bij proefdieren, hopen we dat het vaccin tijdens de klinische tests slaagt in het voorkomen van hiv-infecties. De huidige resultaten tonen aan dat het een veilig vaccin is en suggereren een krachtige reactie van het immuniteitssysteem na één enkele injectie," aldus dokter Philip Johnson, voorzitter van het CCRI, die samen met Targeted Genetics het tgAAC09-vaccin en de onderliggende rAAV-techniek ontwierp.

Experts zijn het erover eens dat een preventief vaccin het meeste hoop biedt om de verspreiding van het hiv-virus en de AIDS-epidemie tegen te gaan. Momenteel worden er dagelijks 14.000 mensen besmet, waarvan 95% in ontwikkelingslanden. Targeted Genetics, het IAVI en het CCRI hebben ermee ingestemd om het vaccin aan een redelijke prijs aan te bieden in ontwikkelingslanden, als tgAAC09 effectief blijkt.

Het IAVI ondersteunt het onderzoek naar tgAAC09 volledig. Volgens voorzitter dokter Seth Berkley is "dit veelbelovend testvaccin het resultaat van een baanbrekende samenwerking tussen de medische sector en overheden. De wereld zal de traditionele grenzen moeten doorbreken om een AIDS-vaccin te vinden."

"Sinds ons partnership met het IAVI en het CCRI drie jaar geleden van start ging, is het een productieve samenwerking geweest die de synergieën tussen de publieke en de medische sector duidelijk aantoont," aldus H. Stewart Parker, CEO van Targeted Genetics. Het bedrijf werkt afzonderlijk aan het ontwikkelen en testen van andere producten op basis van de rAAV-techniek om andere aandoeningen, zoals blaasfibromen en artritis, te bestrijden.

De proef wordt uitgevoerd volgens de meest strikte internationale onderzoeksstandaarden door het IAVI, Targeted Genetics en het CCRI onder de voorwaarden van de Afdeling Bioveiligheid en Biotechnologie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) dat ressorteert onder de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Daarenboven gaf een onafhankelijke ethisch comité zijn goedkeuring voor dit testproject. Vrijwilligers aan het project geven pas hun toestemming nadat ze volledig geïnformeerd zijn, kunnen de test op elk ogenblik verlaten en hun persoonlijke gegevens worden strikt geheimgehouden.

In de eerste fase van deze klinische test krijgt een deel van de proefpersonen een placebo toegediend. De dosissen zullen daarbij opgevoerd worden van 3x109 DRP tot 3x1011 DRP om de veiligheid en de immuniteitsreactie te controleren. Vijftig vrijwilligers die niet geïnfecteerd zijn met het hiv-virus en in goede algemene gezondheid verkeren, zullen eraan deelnemen. Elke vrijwilliger krijgt een intramusculaire injectie in de bovenarm.

tgAAC09 is gebaseerd op de rAAV-techniek van Targeted Genetics. rAAV of recombinant adeno-associated viral vector gebruikt de oppervlakteproteïnen van het als ongevaarlijk bekend staande adeno-associated virus (AAV-2) om genetisch materiaal in te kapselen, in dit geval een synthetische kopie van een deel van het hiv-virus. rAAV moet aan het menselijke immuniteitssysteem reacties ontlokken waardoor ongeïnfecteerde personen de ziekte niet kunnen oplopen. tgAAC09 werd ontwikkeld om twee verschillende types immuniteitsreacties op te wekken: een reactie met antilichamen en, op een hoger niveau, een celgedragen respons.

Over Targeted Genetics - NASDAG:TGEN
Targeted Genetics ontwikkelt gentechnologie om infecties en erfelijke ziekten te voorkomen en te behandelen. De onderneming heeft momenteel twee klinische testen lopen in het kader van een behandeling tegen blaasfibromen en een preventieve behandeling tegen AIDS. Ander onderzoek is geconcentreerd op de behandeling van artritis, hemofilie en kanker. De onderneming beschikt over verschillende gentherapieën en veelbelovende celtherapieën. Meer info op http://www.targetedgenetics.com

Targeted Genetics
Courtney Self
T: +1 206 521 7392

Over CCRI (Columbus Children's Research Institute) Het CCRI bevindt zich op de campus van het Columbus Children's Hospital in de Amerikaanse staat Ohio. Men probeert er ziektes op een nieuwe manier te bestrijden door standaardresearch binnen moleculaire biologie tot toegepast patiëntenonderzoek. In 2002 werden er meer dan 500 onderzoeksprojecten uitgevoerd. Het CCRI behoort daarmee tot de tien grootste instituten die van de Amerikaanse overheid onderzoeksbudgetten ontvangen. Het CCRI wil de gezondheid van kinderen en hun familie verbeteren in zijn thuisstad en de gehele wereld. Meer info op http://www.ccri.net

CCRI
Pam Barber
T: +1 614 722 4595

Over het IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) Het IAVI is een wereldwijde, wetenschappelijke non-profitorganisatie die het onderzoek naar een preventief vaccin tegen het hiv-virus en AIDS wil versnellen. Het IAVI sponsort het onderzoek naar de ontwikkeling en het testen van veelbelovende, mogelijke vaccins. De belangrijkste donateurs zijn de Bill & Melinda Gates Foundation; de Rockefeller, Sloan en Starr foundations; de Wereldbank; Beckton-Dickinson; en acht overheden van Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland, Ierland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. Meer info op http://www.iavi.org

IAVI
Michael Nord
T: +31 20 521 0033
E: mnord@iavi.org

Contact voor journalisten:
Quadrant Communications
Hugo Marynissen
Franklin Rooseveltlaan 348 H, B-9000 Gent
T: +32 (0)9 265 0229
M: +32 (0)473 894 260
E: hugo@quadrantcommunications.be

---- --