Ingezonden persbericht


Duurzaamheid leeft in Nederland: Praktijkfestival groot succes

Eén op de drie huishoudens over op groene stroom

Dat duurzaamheid in Nederland leeft blijkt wel uit de bedrijvigheid bij het Praktijkfestival dat vandaag in Eindhoven door de Nederlandse organisatie voor energie en milieu (Novem) georganiseerd is. Projectleider Eppe Luken spreekt over een succesvolle dag: "Het is goed om te zien dat veel mensen zo actief bezig zijn met duurzaamheid."

Op het festival kwam naar voren dat het Kabinet de afspraken rondom klimaatbeleid en duurzaamheid serieus neemt: van een duurzame huiskamer voorzien van milieuvriendelijk behang en groene pc, tot aan fluisterstille vrachtwagens en een rij-simulator waarbij je je duurzaam rijgedrag kan testen. "De opgave rond het klimaat is er gewoon, met of zonder Kyotoprotocol", aldus directeur-generaal Milieu Van der Vlist. Tegelijkertijd met dit praktijkfestival vindt in Milaan een bijeenkomst rond klimaatbeleid plaats, waar staatssecretaris Van Geel (VROM) vergadert over de klimaatafspraken.

Op het Praktijkfestival kwam naar voren dat de vraag naar groene stroom in rap temp toenneemt. Waarnemend directeur generaal Marktordening en energie (EZ) Gert jan Lankhorst: "In een paar jaar tijd zijn 2,2 miljoen huishoudens, dat is één op de drie van alle Nederlandse huishoudens, overgeschakeld op duurzame elektriciteit. Economische zaken richt zich nu op transparantie van de markt. In juli 2004 zal de 2e Europese electriciteitsrichtlijn geïmplementeerd worden, waarbij stroom etikettering verplicht wordt. Zo weten de afnemers altijd wat ze kopen."

Harry Bosschloo, coordinator duurzaam bouwen (VROM): "Wij hebben laten zien dat duurzaam bouwen kan, nu is de markt aan zet. Uiteraard kunnen wij faciliteren. Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is, het is nu een kwestie van willen en blijven doen."

Een van de doelstellingen van het Praktijkfestival was om een brug te slaan tussen de overheid en verschillende marktpartijen in Nederland. Dat is volgens Connie Eli, hoofd communicatie Novem, zeker gelukt: "Bedrijfsbelang en rijksbelang gaan bij ons samen. Dat is wat Novem opzoekt en organiseert."

http://www.praktijkfestival.nl