Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross - Van Dorp, naar aanleiding van het in ontvangst nemen van het rapport `10' Voor Toekomst van het Leger des Heils,
Apeldoorn,10 december 2003.

Dames en heren,

Bedankt voor dit rapport, mevrouw Voorham. Ik zal het aandachtig lezen.

Los van de inhoud herinnert dit boekje me aan een ander bezoek dat ik een jaar geleden, op 11 november, aan het Leger des Heils in Den Haag bracht. Toevallig is dat dezelfde dag geweest waarop ik een brief over gezinscoaches aan de Kamer stuurde.
U was bij dat bezoek ook aanwezig en u liet mij zien hoe het project 10 Voor Toekomst in de praktijk werkt.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Ik herinner me nog goed dat we samen op de bank bij een gezin zaten en dat pas na vijftien minuten iemand aan ons vroeg: `En wie bent u eigenlijk?'
Het was erg prettig om zo anoniem op werkbezoek te zijn.

Wat ik me ook nog goed herinner, is een openhartig gesprek dat we hadden met een van de gezinscoaches. Iemand die dagelijks thuiskomt bij mensen met meervoudige problemen en dus prima weet wat er allemaal beter kan in de hulpverlening. Zij had nogal wat kritiek en zei tegen me dat de overheid zo weinig doet voor mensen met meervoudige problemen.

Nu zijn we een jaar verder en ik kan u zeggen dat er in die tussentijd veel is gebeurd. Ik heb veranderingen doorgevoerd die ongetwijfeld de goedkeuring van uw gezinscoach krijgen.

Allereerst heb ik de Wet op de Jeugdzorg aangepast. Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

De Bureaus Jeugdzorg moeten zich volgens de wet dusdanig organiseren dat ze bijtijds kunnen achterhalen of er iets misgaat in een gezin. Ze moeten niet alleen hulp bieden als de situatie al uit de hand is gelopen en het gezin zélf aanklopt bij het bureau, maar ze moeten ook eigen initiatieven nemen en op tijd reageren op signalen van derden. Het bureau jeugdzorg moet ook altijd nagaan of gezinscoaching nodig is. Dat is hun plicht.

Een andere belangrijke winst is dat het kabinet bijna 50 miljoen euro extra ter beschikking stelt voor de jeugdzorg en 15 miljoen voor preventie. Een deel van dat geld is bestemd voor gezinscoaching. Het precieze bedrag is nog niet bekend. Met dat geld krijgt het werk van gezinscoaches en opvoedingsondersteuning in het algemeen een belangrijke impuls. Hieruit blijkt ook duidelijk dat het kabinet veel waarde hecht aan het werk van de coaches.

Toespraak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 4 -

Een derde punt dat ik niet onvermeld wil laten, is dat ik afspraken heb gemaakt met gemeenten over het
signaleren van problemen bij gezinnen en het aanpakken van deze problemen.
In juni van dit jaar heb ik samen met de VNG, het IPO en de Minister van Justitie vijf functies vastgesteld die binnen een gemeente aanwezig moeten zijn. Aan de hand van deze functies kunnen gemeenten
opvoedingsproblemen binnen een gezin op tijd signaleren en er ook daadwerkelijk iets aan doen. Het inschakelen van gezinscoaches is één van de mogelijkheden waar de gemeenten over beschikken.

U ziet dat ik het afgelopen jaar niet heb stilgezeten en heb gewerkt aan het voorkomen en oplossen van problemen in gezinnen. Net als u ben ik van mening dat dat hard nodig was. Juist die gezinnen die het door een opeenstapeling van problemen zo moeilijk hebben, moeten extra ondersteund worden. Zodat ze de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet zien en een '10' voor hun Toespraak toekomst verdienen.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 5 -

Het Trimbosinstituut heeft naar uw manier van werken gekeken. We hebben daar zojuist het een en ander over gehoord. Ik weet niet welk cijfer ze u hebben gegeven, maar als het aan mij ligt, krijgt u een dikke voldoende. Ik vind '10' voor Toekomst een belangrijk en goed project. Het kan dan ook prima als voorbeeld dienen voor andere hulpverleners die zich met probleemgezinnen bezighouden. Ik wil daarom ook nagaan of we vanuit VWS er aandacht aan kunnen besteden. Bijvoorbeeld door een publicatie in de Nieuwsbrief Jeugdzorg en op de Jeugdzorg-Website.

Toespraak


---- --