ANKO

ANKO verheugd over omslag Europese Commissie

De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) reageert verheugd op de gewijzigde opstelling van de Europese Commissie. Zij komt alsnog tegemoet aan de wens van de Europese Raad van Ministers van Financiën (ECOFIN) om het experiment met het lage BTW-tarief op arbeidsintensieve diensten met twee jaar te verlengen. Twee weken geleden verklaarde Commissaris Bolkestein nog daar niets van te willen weten.

De aanvankelijke opstelling van de Europese Commissie leek een onhoudbare. Niet alleen de ECOFIN verzocht unaniem om behoud van het lage BTW-tarief, ook het Europees Parlement adviseerde dat. Het zou een unieke situatie zijn geweest als de Commissie lijnrecht tegen de uitdrukkelijke wens van deze twee organen in was gegaan. Een situatie die een extra deuk zou opleveren in het imago van de Europese Unie.

Gelukkig is de Europese Commissie tijdig tot inkeer gekomen en heeft zij de eerdere uitspraken van Bolkestein rechtgezet. Het gevaar voor het verlies van 5.800 banen in de Nederlandse kappersbranche lijkt daarmee voorlopig geweken. In de komende twee jaar kunnen de kappers in Nederland, Spanje en Luxemburg laten zien dat de enorme werkgelegenheidsgroei, veroorzaakt door de BTW-verlaging in 2000, van structurele aard is.

De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) behartigt als ondernemersorganisatie de belangen van de circa 6.200 aangesloten kapsalons. De ANKO rekent het tot haar taak om de kwaliteit en de professionaliteit, alsmede de structurele winstgevendheid van de aangesloten kappersbedrijven zoveel mogelijk te bevorderen en de vraag naar kappersdiensten te vergroten. In de branche zijn meer dan 40.000 personen werkzaam.