WILLEM KOLFF STICHTING

Willem Kolff Stichting sluit internationale
samenwerkingsovereenkomst

Buitenlandse steun voor Kolff Museum in Kampen

KAMPEN - De Willem Kolff Stichting gaat samenwerken met het International Center for Medical Technologies in Houston (Texas, VS). Deze mondiale koepelorganisatie van wetenschappers die zich bezighouden met kunstmatige organen wil de geschiedenis en ontwikkeling van kunstmatige organen documenteren en wereldwijd exposeren. ICMT, dat inmiddels musea heeft in de Verenigde Staten en Japan, wil in Europa het derde museum voor kunstorganen oprichten. Dit valt samen met de wens van de Willem Kolff Stichting om in Kampen een Kolff Museum te vestigen. De instellingen hebben nu officieel de handen ineen geslagen: de Willem Kolff Stichting wordt de Europese tak van ICMT en zal het Europese museum voor kunstorganen opzetten, bij voorkeur gevestigd in Kampen. ''Deze erkenning van ons initiatief in de wetenschappelijke wereld is een hele belangrijke stap op weg naar een Kolff Museum in de stad waar deze medische wetenschap in 1943 begon'', aldus Dr. J.W. Jacobze, voorzitter van de Willem Kolff Stichting.

De Willem Kolff Stichting (WKS), opgericht op 9 mei 2003 en voortgekomen uit het Prof. W. Kolff Instituut (1996) en de Stichting tot Behoud van het Kamper Ziekenhuisgebouw (1998), streeft drie doelen na: het vestigen van een museum, het opzetten van een kennisinstituut en het organiseren van een jaarlijks festival ter ere van de verdiensten van prof. dr. Willem Johan Kolff (Leiden, 1911). Deze Nederlands-Amerikaanse arts/uitvinder ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Kamper stadsziekenhuis de eerste bruikbare kunstmatige nier ter wereld. Deze uitvinding wordt wereldwijd beschouwd als de start van het gebruik van kunstmatige organen ter verbetering van het lot van patiënten. Deze medische revolutie heeft inmiddels ruim 30 miljoen mensen het leven gered of aanzienlijk verbeterd. De Willem Kolff Stichting presenteerde haar doelstellingen tijdens het eerste internationale Kolff Festival, dat van 9 t/m 13 september in Kampen werd gehouden. In aanwezigheid van de inmiddels 92-jarige Kolff trok het evenement ruim 1600 bezoekers.

ICMT
Bij het Kolff Festival was een delegatie van ICMT aanwezig die 'zeer onder de indruk was van de vooruitgang die in korte tijd in Kampen is geboekt', zo meldt ICMT-voorzitter Dr. Yukihiko Nosé vanuit Houston. 'De doelstellingen van ICMT en WKS sluiten naadloos op elkaar aan. De WKS biedt ons de mogelijkheid te participeren in een Europees initiatief dat de geschiedenis van de kunstorganen belicht. Op onze beurt kunnen wij de Willem Kolff Stichting het internationale netwerk bieden dat nodig is om de plannen in Kampen van de grond te kunnen krijgen.' ICMT wil niet alleen organisaties en musea bundelen, ook de mensen, de honderden pioniers uit de geschiedenis van de kunstorganen en hun specifieke kennis zijn bijeengebracht in de ICMT Academy of Artificial Organ Pioneers.
Samenwerking met ICMT biedt de WKS een groot aantal voordelen. Zo wordt het mogelijk Amerikaans geld te werven voor het opzetten van een museum in Nederland. Tevens krijgt de WKS toegang tot een collectie van 250 bijzondere objecten (de grootste collectie ter wereld) uit de geschiedenis van het internationale kunstorganenonderzoek. Tevens biedt ICMT de Willem Kolff Stichting een rol in het project Bionics. Dit is een meerjarig onderzoeksproject waarbij de oorsprong van kunstorganen in kaart wordt gebracht in samenwerking met het Smithsonian Institute in Washington D.C., het nationale museum van de Verenigde Staten.

Marriott Library
ICMT is de tweede buitenlandse partner van de Willem Kolff Stichting. Afgelopen juni sloot de WKS al een samenwerkingsverband met de J. Willard Marriott Library, de bibliotheek van de Universiteit van Utah in Salt Lake City. Aan deze universiteit schonk Dr. Kolff in 1992 zijn volledige persoonlijke en zakelijke archief uit de periode 1935-1990. De Willem J. Kolff Collection geeft een gedetailleerd overzicht van het leven en werk van Kolff en van de pionierstijd in het kunstorganenonderzoek in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Bezoek aan Washington D.C.
De voorzitter van de Willem Kolff Stichting neemt met onmiddellijke ingang zitting in het mondiale ICMT-bestuur als vertegenwoordiger namens het Europese museumproject. Een delegatie van de WKS reist in juni 2004 naar Washington D.C. om een presentatie te verzorgen over de museumplannen in Kampen op het 50e congres van de American Society of Artificial Internal Organs (ASAIO). Dokter Kolff was in de periode 1955-1957 de eerste voorzitter van ASAIO en wordt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze inmiddels 1400 leden tellende sociëteit gehuldigd als de belangrijkste pionier in dit medische werkveld.

Biografie W.J. Kolff
De samenwerking tussen Willem Kolff Stichting en ICMT komt tot stand aan de vooravond van de publicatie van de Nederlandse biografie over het leven van prof. dr. W.J. Kolff, onder de titel 'Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren'. Het boek verschijnt op vrijdag 12 december a.s bij uitgeverij Mets & Schilt in Amsterdam en is geschreven door journalist Herman Broers (1970). De biografie wordt op 12 december ten doop gehouden bij Plantage Boekhandel Bos in Kampen. De landelijke presentatie van het boek vindt plaats op 20 januari in het Boerhaave Museum in Leiden. Hierbij zal dokter Kolff waarschijnlijk persoonlijk aanwezig zijn.

Einde persbericht
Mededeling voor de redactie:
Voor meer informatie of een toelichting naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met dr. J.W. Jacobze, voorzitter van de Willem Kolff Stichting, tel: 038-3320767, e-mail: info@willemkolffstichting.nl.

10 dec 03 17:00