Intel Inside, art & fashion outside

Intel toont bijzondere laptop kunstwerken, haute-couture laptoptas, high-tech mode en design laptopstoel

Amsterdam, 10 december 2004 - Intel, de grootste fabrikant van computerchips, stelt vanaf morgen unieke laptop kunstwerken tentoon. Tien nieuwe Acer laptops, gebaseerd op Intel® Centrino(tm) mobiele technologie, werden afgelopen maand door studenten van de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving onder handen genomen en verheven tot functionele kunstwerken. Tot en met 14 december zijn de kunstwerken te bezichtigen op de Intel stand - hal 2, nummer 80 - op het Fashion & Beauty event (FAB) in de RAI te Amsterdam.

Op de Intel stand zijn ook creaties te zien van twee jonge Nederlandse modeontwerpers: Audrey Salomon en Snowflake7. Zij integreerden een laptop als high-tech mode accessoire in hun ontwerpen. Verder toont Intel trendy laptoptassen, ontworpen door haute-couture ontwerper en modegoeroe Julien Macdonald. En van gerecyclede computerkabels liet Intel een design zitmeubel creëren waarin men plaats kan nemen om draadloos op het Internet te surfen. Tijdens het evenement wordt de stand in de RAI samen met Picopoint omgetoverd tot een hotspot, een plaats waar je met een laptop draadloos op het internet kan surfen.

Met deze creatieve acties wil chipfabrikant Intel de aandacht ook op het uiterlijk van laptops vestigen, nu die niet langer alleen het werkinstrument van de zakenman zijn maar steeds meer door consumenten gekocht worden.

Van technologie tot kunst
Een maand geleden leverde Intel tien Acer TravelMate 290 laptop computers af bij de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, gebaseerd de nieuwe Intel® Centrino(tm) mobiele technologie. De opdracht voor de studenten was om de laptops tot functionele kunstwerken verheffen. De enige voorwaarde was dat de laptops, ook als kunstwerk, gewoon gebruikt moeten kunnen worden. Zowel bij studenten als docenten kon de uitdaging om van technologie kunst te maken op heel wat enthousiasme rekenen. De opdracht is dan ook binnen het reguliere lessenpakket uitgevoerd en begeleid.

Dat de studenten hun creativiteit de vrije loop hebben gelaten, mag blijken uit hun creaties. De kunstwerken zijn innoverend, soms gewaagd en bovenal grensverleggend.

Beursbezoekers kunnen uit de tien ontwerpen zelf hun favoriete kunstwerk kiezen. Onder deze stemmers worden 10 exclusieve Julien Macdonald laptoptassen verloot. De student die het winnende kunstwerk heeft gemaakt, zal begin 2004 bekend worden gemaakt. De winnende student ontvangt van Intel een nieuwe laptop computer - voor eigen gebruik dit keer.

Laptop tassen die gezien mogen worden
Naast de laptop kunstwerken, toont Intel op de stand een aantal andere zaken. Julien Macdonald - haute couture ontwerper voor Givenchy en de vaste ontwerper voor onder meer Kylie Minogue, Jennifer Lopez en Britney Spears - heeft in opdracht van Intel drie exclusieve laptoptassen ontworpen. Ze zijn het ideale accessoire voor de succesvolle en moderne vrouw die tussen de bestaande saaie laptoptassen niets van haar gading vindt. De tassen, die verkrijgbaar zijn in wit, zwart en fuchsia, zullen zeer beperkt op de markt komen. Exclusief voor de bezoekers van FAB zijn de tassen nu al te zien. Vanaf midden december zijn ze te koop op www.net-a-porter.com voor 680 euro. De opbrengsten van de verkoop van de tas zullen worden gedoneerd aan Unicef.

High-tech mode accessoire
Ter aanmoediging van jong aanstormend talent heeft Intel twee Nederlandse designers, Audrey Salomon en Snowflake7, uitgenodigd om op de Intel-stand aanwezig te zijn. Speciaal voor deze gelegenheid hebben zij bijzondere couture ontwerpen gemaakt waarbij de laptop is geïntegreerd als high-tech mode accessoire. De modeontwerpen, inclusief laptopaccessoire, zullen tijdens het event op de Intel stand en op de catwalk te bekijken zijn.

'Wi-Fi' stoel van gerecyclede computerkabels
Een bijzondere aandachtstrekker op de stand is de hoekige, doorzichtige stoel, gemaakt van gerecyclede computerkabels. De design stoel is een origineel en comfortabel zitmeubel om in op je laptop te werken. Meer en meer kopers kiezen tegenwoordig voor een laptop met draadloze communicatiemogelijkheden in plaats van de traditionele desktop computer. Uiteindelijk zullen computerkabels overbodig worden. Door het gebruik van de gerecyclede kabels staat de 'Wi-Fi' (Wireless Fidelity) stoel symbool voor deze verstrekkende verandering. Draadloos op Internet
Dankzij de Intel Centrino mobiele technologie kunnen de laptop kunstwerken en de laptop mode accessoires op de stand een draadloze verbinding maken met Internet. De Intel-stand werd door het Nederlandse bedrijf Picopoint, een onderdeel van het internationale hotspot netwerk Global Broadband Internet Access (GWIA), omgetoverd tot een hotspot zodat er draadloos gesurft kan worden. Sommige kunststudenten maken van die mogelijkheid gebruik in hun kunstwerken door een website deel te laten uitmaken van hun werk.