K.V Archivarissen


Aanbieding S@P Jaarboeken

De Stichting Archiefpublicaties (S@P) is in 1999 gestart met de uitgave van een serie jaarboeken, die zowel voor archivarissen als informatiemanagers interessant is. De jaarboeken hebben tot doel artikelen te publiceren die een beeld geven van de (inter)nationale wetenschappelijke revolutie die op de vakgebieden archivistiek en informatie-management aan de gang is. Kenmerk van deze omwenteling is overigens, dat de beide vakgebieden elkaar steeds dichter naderen. Met ingang van 1 november 2003 zijn S@P-publicaties verkrijgbaar bij het Nationaal Archief. De fondscatalogus bestaat uit de volgende publicaties:

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen

Prijs: EUR 20,45

20 jaar geleden verscheen het Lexicon van Nederlandse archieftermen Van dit standaardwerk verscheen in april 2003 de opvolger: de Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen. Hierin worden ruim 180 archieftermen gedefinieerd en toegelicht. De opgenomen termen bestrijken alle aspecten van de archivistiek: basisbegrippen, intellectueel beheer, materieel beheer, openbaarheid en archiefwezen. De termen zijn systematisch voorzien van kruisverwijzingen. De Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen is van belang voor iedereen die zich op enigerlei wijze bezig houdt met archivistiek. Dat kan zijn een vrijwilliger die archieven van een nadere toegang voorziet, een registratuurmedewerker of bedrijfsarchivaris die post inboekt, dossiers vormt en zich bezint op digitale archiefvorming, een informatiemanager, een inventarisator, een inspecteur die toetst op de uitvoering van de wetgeving, betrokkenen bij opleidingen op middelbaar, hoger en wetenschappelijk niveau en de wetenschapsbeoefening zelf. De Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen is geschreven door A.J.M. den Teuling.

Jaarboek 2001: Toegang. Ontwikkelingen in de archivistiek

Prijs: EUR 24,00; tot 31 maart 2004 slechts EUR 20,00

Toegankelijkheid. Dit aloude kernbegrip uit de archivistiek heeft een nieuwe, actuele betekenis gekregen, nu steeds meer gebruikers virtueel of in levenden lijve de weg naar het archief weten te vinden. Voor vele nieuwe gebruikers is de klassieke inventaris geen vanzelfsprekend instrument meer: de radicale eenvoud van de zoekmachines op Internet drukt een stempel op hun verwachtingspatroon. Maar de archieven en hun structuren zijn niet radicaal vereenvoudigd. Zo is een dynamisch spanningsveld ontstaan tussen de kennis van de archivaris en de wensen van de klant.
Het Jaarboek 2001, onder redactie van Jaap Kloosterman, Bert Looper en Theo Thomassen, laat archivaris en klant beiden aan het woord. In beschouwingen van Eric Ketelaar, Theo Thomassen en de Leuvense historicus Jo Tollebeek komt de achtergrond van de toegankelijkheidsvraag aan de orde. Peter Horsman bespreekt de pogingen om een Nederlands archievenoverzicht tot stand te brengen. Lex Heerma van Voss en Hans de Valk toetsen de eerste PIVOT-resultaten op hun bruikbaarheid voor historisch onderzoek. Andere auteurs (onder wie Luciana Duranti, Rudi van Maanen en Chris Hurley) behandelen zowel de theorie als de praktijk van verschillende vormen van toegankelijkheid in binnen- en butienland. Tezamen bieden de veertien artikelen een actueel overzicht van een boeiend terrein. Traditiegetrouw is ook in dit Jaarboek weer een Nederlandse vertaling (door Peter Horsman) opgenomen van gebruikte engelse archieftermen.

Jaarboek 2000: Context. Interpretatiekaders in de archivistiek

Prijs: EUR 24,00; tot 31 maart 2004 slechts EUR 20,00

Onder context verstaat de archiefwetenschap de omgevingselementen die bepalen hoe en waar het archief wordt gevormd, gestructureerd en bevraagd. Kennis van de context stelt de beheerder en de gebruiker van archiefbescheiden in staat deze te interpreteren, ook als (en dat geldt voor papieren en digitale archieven) de oorspronkelijke omgeving, waarin ze zijn ontstaan en een rol hebben vervuld, niet meer bestaat. In het jaarboek 2000 (onder redactie van Peter Horsman, Eric Ketelaar en Theo Thomassen) wordt context vanuit verschillende gezichtspunten behandeld. Een aantal artikelen behandelt het context-begrip, andere gaan in op theorie en praktijk van functioneel institutioneel onderzoek en op de waarde van context voor de gebruiker. Het tiental bijdragen is van de hand van Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse auteurs. Voor het eerst worden ook producten van studenten in de archiefwetenschap aan de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam gepresenteerd: de vrucht van een doctoraalwerkcollege over "Besturen door registratuur"

Jaarboek 1999: Paradigma. Naar een nieuw paradigma in de archivistiek

Prijs: EUR 17,10; tot 31 maart 2004 slechts EUR 15,00

Het eerste S@p Jaarboek 1999 had als thema `Het nieuwe paradigma in de archivistiek'
'. Het bevat artikelen van de Canadese school, onder wie Terry Cooks `What is past is prologue', Australische collega's Adrian Cunningham en Sue McKemmish, van wie het fundamentele artikel over het records continuum is opgenomen, en een aantal Nederlandse auteurs onder wie Jan van den Broek, Hans Hofman, Peter Horsman, Eric Ketelaar en Theo Thomassen.

In het kader van de samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD) distribueert de SAP via het Nationaal Archief tevens de volgende publicatie:

Archiefselectie in Vlaanderen: de proef op de som? Huldeboek Griet Maréchal

Prijs: EUR 23,00

Ter gelegenheid van de pensionering van mevr. dr. Griet Maréchal, afdelingshoofd bij het Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, werd op 3 december 2002 te Gent een studiedag georganiseerd rond de problematiek van de archiefselectie. De teksten in dit boek zijn de geannoteerde versie van de lezingen die er werden gehouden. De bijdrage van de lezingen die er werden gehouden. De bijdrage van mevrouw Maréchal zelf biedt een goede synthese van haar inzichten over archiefselectie.

Nieuwjaarsactie: tot 31 maart 2004 gelden de volgende verlaagde prijzen:

Jaarboek 1999: EUR 15,00 i.p.v. EUR 17,10
Jaarboek 2000 en 2001: EUR 20,00 i.p.v. EUR 24,00

Bovenstaande prijzen zijn inclusief administratie- en verzendkosten.

Bestellingen van S@P-publicaties kunt u richten aan:

Nationaal Archief
t.a.v. dhr. J. Brunings
Postbus 90520
2509 LM Den Haag
email: john.brunings@nationaalarchief.nl