VVD



Nieuws

10 dec 2003 - VVD vragen over ongeregeldheden
in de justitiële jeugdinrichting Den Engh

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de minister van Justitie over ongeregeldheden binnen de justitiële jeugdinrichting Den Engh
1. Bent u bekend met de artikelen 'Druk op personeel Den Engh te groot', 'Ontsnapping door gebrek aan ontzag' en 'Jeugdinrichting Den Engh op springen' in Utrechts Nieuwsblad van 6 en 8 december 2003?

2. Hebben zich recentelijk in de justitiële jeugdinrichting Den Engh een opstand, brandstichting en vernielingen van het interieur voorgedaan? Zo ja, wat is hierover uw oordeel?

3. Heeft de directie van Den Engh enkele recente ontsnappingen gekenschetst als 'een onttrekking aan de activiteiten'? Zo ja, wat is uw oordeel over deze omschrijving? Zijn de ontsnapte jongeren inmiddels weer opgespoord?

4. Is het personeelsverloop bij Den Engh zo groot dat noodgedwongen onervaren medewerkers worden ingezet die niet voldoende zijn toegerust voor de juiste omgang met deze specifieke groep jonge criminelen? Zo ja, welke stappen bent u bereid te nemen om zo snel mogelijk voldoende terzake kundig personeel in te kunnen zetten?

5. Krijgt Den Engh psychisch gestoorde jongens binnen voor wie de bijzondere methodiek (de Socio Groeps Strategie) die in Den Engh wordt gehanteerd niet geschikt is? Is deze groepsaanpak ook geschikt voor zedendelinquenten?

6. Komt het voor dat jongeren meerdere malen in het programma van Den Engh terechtkomen, zodat het verrassingseffect weg is en de effectiviteit van de behandeling afneemt? Zo ja, hoe vaak komt dit voor en wat is hierover uw oordeel?

7. Heeft de directie van Den Engh een onderzoek laten verrichten om de kritiek van enkele personeelsleden op het gevoerde (personeels)beleid te toetsen? Zo ja wat was de uitkomst van dat onderzoek?

Datum: 10 december 2003

Fadime Örgü f.orgu@tweedekamer.nl