Ingezonden persbericht


NIEUW VOORSTEL EUROPESE COMMISSIE

VERLENGING LAAG BTW-TARIEF GROTE WINST VOOR DE WONINGBEZITTERS

Gouda, 10 december 2003 ­ Het lage BTW-tarief voor het schilders- en stukadoorsonderhoud aan woningen ouder dan vijftien jaar blijft gehandhaafd tot 1 januari 2006. De Europese Commissie heeft vandaag besloten dit verzoek van de EU- lidstaten te honoreren. De schilders- en stukadoorsorganisaties FOSAG en NOA reageren verheugd. FOSAG-voorzitter Jan van Walsem: "Het half jaar verlenging, resultaat van Europees overleg twee weken geleden, was natuurlijk ook een halve beslissing. Dat het lage BTW-tarief nu verlengd is met twee jaar is een fantastisch resultaat van onze inspanningen. FOSAG heeft er echt hard voor geknokt. Deze meerjarige verlenging geeft de bedrijven ook weer meer ruimte voor een nieuwe meerjarenplanning onder gebruikmaking van de 6%. Bovendien wordt het zwartwerk opnieuw teruggedrongen. Beide ontwikkelingen zijn goed voor de werkgelegenheid in onze branche." Het besluit van de Commissie van vandaag is weer een flinke stap vooruit op weg naar een permanent lager BTW-tarief voor deze sector, ook na 1 januari 2006.

Het experiment met een lagere BTW loopt vanaf 1 januari 2000. De effecten op de werkgelegenheid bleken dermate positief dat de regering en de Tweede Kamer zich al hebben uitgesproken voor een permanente verlaging. De verlenging betekent dat woningeigenaren, maar ook bewoners van huurwoningen, studentenflats, bejaardentehuizen en verpleeg- en verzorgingsinstellingen, nog twee jaar langer kunnen profiteren van het lage BTW-tarief van 6% in plaats van 19%. FOSAG en NOA hebben zich van begin af aan sterk gemaakt voor het succes van de proef: de verlaging komt geheel ten goede aan de woningeigenaren. Dit zorgde onder meer voor een toename van de werkgelegenheid in de schildersbranche met 4 procent in de periode 2000 - 2003.

Gedurende de proefperiode steeg de brancheomzet met 26% in het eerste jaar en steeg de werkgelegenheid met 23% in 2000, met 6,4% in 2001 en met 18,2% in 2002. In de gehele bedrijfstak is het aantal voltijdbanen in de periode 2000-2002 met ongeveer 8500 gestegen.

FOSAG is de organisatie van ondernemingen en ondernemers in de schilders- en onderhoudsbranche. FOSAG heeft 3.200 leden, die gezamenlijk een omzet realiseren van ¤ 2,4 miljard. In de branche zijn 35.000 werkenden actief. NOA is de organisatie van ondernemingen en ondernemers in de stukadoors-, wand-, plafond-, vloer- en terrazzobranche. NOA heeft 1.200 leden, die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van ¤ 1,5 miljard.

Noot voor de redactie (