CPS ONDERWIJSONTWIKKELING



Marten Hazelaar gekozen tot de Docent van het Jaar 2003

Amersfoort, 10 december 2003. CPS onderwijsontwikkeling en advies organiseert voor de vijfde keer de verkiezing Docent van het Jaar voor het voortgezet onderwijs. In aanwezigheid van ruim 140 enthousiaste leerlingen en collega s ontving Marten Hazelaar, docent aan het Christelijk College De Populier in Den Haag, uit handen van Tweede Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven vandaag het kunstwerk en de prijzen behorende bij zijn verkiezing tot Docent van het Jaar 2003. De winnaar van de titel is een jaar lang een ambassadeur voor het onderwijs in het algemeen en voor het vak van docent in het bijzonder.

Doel van de verkiezing
Met de verkiezing benadrukt CPS onderwijsontwikkeling en advies het maatschappelijk belang van goede en gemotiveerde docenten. Met de verkiezing beoogt de organisatie de beroepsgroep in zijn geheel, en één uitmuntende docent in het bijzonder, op een positieve manier onder de aandacht brengen. Een beter imago van het vak docent kan een kleine maar wezenlijke bijdrage leveren aan de oplossing van een van de meest urgente problemen in het onderwijs, het lerarentekort.

Jury en criteria
De vakjury, onder voorzitterschap van Annet Kil (voorzitter van het Samenwerkingsorgaan Beroepskwaliteit Leraren) selecteert de Docent van het Jaar op basis van vijf criteria: het functioneren van de docent als pedagoog, beroepsbeoefenaar, didacticus en als gesprekspartner voor leerlingen, ouders en collega's. Tenslotte wordt gekeken of de docent een bijzondere competentie bezit of bijzondere activiteiten ontplooit ten bate van de leerlingen.

Een record aantal aanmeldingen uit het gehele land! De jury is verheugd dat het eerste lustrum van de verkiezing gevierd kan worden met een record aantal inzendingen. Uit de aanmeldingen selecteerde de jury drie docenten die genomineerd werden voor de titel Docent van het Jaar 2003. Na intensieve interviews met de drie kandidaten kon de jury het volgende concluderen: alle drie de titelkandidaten zijn docenten die uitmuntend presteren op alle onderdelen van hun vakgebied. Ook de twee runners-up, Ger Cordes van de Winkler Prins Scholengemeenschap in Veendam en Ans Heesterbeek van het Heerbeeck College in Best, zijn uitblinkers in hun vak waar hun leerlingen en collega s uitermate trots op mogen zijn. Ondanks de hoge kwaliteit van de twee runners-up was de jury unaniem in haar besluit omtrent de uiteindelijke winnaar, Marten Hazelaar.

Het juryrapport over de winnaar
Marten Hazelaar (39) is woonachtig in Delft en werkzaam als docent algemene natuurwetenschappen, biologie en scheikunde op het Christelijk College De Populier in Den Haag. De grote kracht van Marten Hazelaar is dat hij op uiterst creatieve wijze zijn lessen vormgeeft waarbij hij op excellente wijze aansluit op de belevingswereld van zijn leerlingen en tevens de verschillende bèta kennisgebieden met elkaar verbindt. Leerlingen, ouders en collega s zijn daarnaast enthousiast over zijn toegankelijke persoonlijkheid en zijn actieve betrokkenheid bij vele buitenschoolse activiteiten.

Marten geeft bewust les in boven- en onderbouw en hij schakelt dan ook moeiteloos tussen een 3 havo scheikunde practicum, een science les voor een brugklas en een uur biologie voor 6 vwo. Om nog meer leerlingen te enthousiasmeren voor de bèta vakken zoekt hij buiten de school contact met instanties als Axis, TU Delft en Jet-Net. Het voorafgaande, in combinatie met de trots en de passie waarmee Marten zijn bewuste keuze voor het vak docent uitdraagt, maken hem volgens een unanieme jury de Docent van het Jaar 2003!

De prijzen
De Docent van het Jaar 2003 krijgt het speciaal vervaardigde beeldhouwwerk [De KlasseMeester. Daarnaast heeft de school van de winnaar recht op een in-company training van CPS onderwijsontwikkeling en advies ter waarde van 5.000 Euro en zijn er verschillende prijzen van de Volkskrant en Teleac/NOT beschikbaar.

De eer en de ambassadeursrol
Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de prijzen maar om de eervolle titel Docent van het Jaar 2003 die Marten Hazelaar met trots een jaar mag voeren. De titel brengt met zich mee dat de winnende docent een jaar lang een ambassadeursrol vervult voor het onderwijs in het algemeen en voor het vak van docent in het bijzonder. Marten gaf direct na zijn verkiezing al invulling aan die rol door op enthousiaste en professionele wijze de landelijke en lokale pers te woord te staan omtrent zijn uitverkiezing.

29)Einde Kopij


---


---


---
Noot voor de redactie,