Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 10 december 2003

LPF pleit voor verkrijgen nederlanderschap na tien jaar

Hilbrand Nawijn van de Lijst Pim Fortuyn heeft gepleit voor verlenging van de termijn voor het verkrijgen van Nederlanderschap van vijf naar tien jaar. Dit gebeurde in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van het wetsontwerp dat beoogt de termijn voor een vergunning tot verblijf voor bepaalde tijd voor asielzoekers te stellen op vijf in plaats van drie jaar.

Volgens Nawijn, woordvoerder Vreemdelingenzaken van de LPF, is het zeer logisch om in het verlengde van deze wijziging ook de termijn tot naturalisatie op te rekken, en wel van vijf naar tien jaar te brengen.

Wanneer in het nieuwe systeem de asielzoeker na een termijn van vijf jaar in aanmerking komt voor een vergunning voor onbepaalde tijd, is deze gelijk aan de termijn voor naturalisatie. Zo kan de toegelaten vluchteling na vijf jaar direct in aanmerking komen voor het Nederlanderschap. Door het verlengen van de termijn naar tien jaar voor het verkrijgen van het Nederlanderschap, blijft het mogelijk om toegelaten asielzoekers tot tien jaar na binnenkomst terug te sturen naar het land van herkomst, indien de politieke situatie daar is verbeterd, aldus de LPF-woordvoerder.

Bovendien is de verlenging van de termijn voor Nederlanderschap gerechtvaardigd, omdat andere Europese landen daarvoor ook een langere termijn dan vijf jaren hanteren.

Tenslotte wordt vanuit de Nederlandse Antillen en Aruba al lange tijd aangedrongen op verlenging van de termijn naar 10 jaar. Immers, veel Zuid-Amerikanen profiteren aldaar van de korte termijn van 5 jaar om Nederlander te worden.

Naturalisatie is een Rijks aangelegenheid en wordt geregeld in de Rijkswet op het Nederlanderschap.