Gemeente Alkmaar


Zonnepanelen bij Hoornse Vaart, één van de energiezuinige maatregelen

10 december 2003

Het sportbedrijf doet actief aan energiebesparing zoals afgesproken is in het milieuplan (Co2 convenant). Het groot onderhoud aan zwembad de Hoornse Vaart geeft het sportbedrijf de kans om zonnepanelen te installeren ten behoeve van de opwekking van zonne-energie. Voor het plaatsen van de zonnepanelen op het (reeds bestaande) dak van de Hoornse Vaart is in de meerjarenbegroting 2003-2006 een bedrag van EUR 114.000,- opgenomen. Deze zonnepanelen besparen ongeveer 16.000 KwH per jaar.

Het sportbedrijf stimuleert al jarenlang de energiezuinige maatregelen die goed toe te passen zijn bij alle sportcomplexen. Al sinds het ontstaan van de Hoornse Vaart wordt er bijvoorbeeld warmte uit de circulatielucht gehaald die vervolgens weer in de verse lucht wordt gestopt. Dit zorgt voor een energiezuinige manier van verwarmen. Om het water in dit zwembad te verwarmen is ook een energiezuinige maatregel getroffen. Al 15 jaar wordt het water op de volgende manier verwarmd. Door een warmtekracht installatie zorgt een gasmotor door middel van een generator voor elektriciteit. De elektriciteit wordt terug aan het net geleverd en de warmte die bij dit proces vrijkomt, wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater. De zonnepanelen die komend jaar bij de Hoornse Vaart geplaatst worden is een verdere optimalisering van het zuinig omgaan met energie.

Behalve bij de Hoornse Vaart wordt er bij het nieuwe sportcomplex Oosterhout ook energiezuinige maatregelen getroffen. Daar worden warmtepompen geplaatst. Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelmachine, door koelte te maken, ontstaat warmte. Deze warmte wordt gebruikt voor de vloerverwarming. Op deze wijze wordt het sportcomplex op een constante lage temperatuur verwarmd en is een energiezuinige vorm van verwarmen.

Bij schaatsbaan de Meent zorgt behalve de overkapping ook de binnen 'boarding' voor besparing van energie. Een dicht hek van +/- één meter hoog langs de binnenkant van de baan zorgt dat de wind minder vat krijgt op de ijsbaan. Hierdoor wordt 10% energie bespaard voor het onderhouden van het ijs.

De gemeente en het sportbedrijf blijven iedere keer bij nieuwe, maar ook bij bestaande gebouwen kijken wat de meest effectieve en energiezuinige maatregelen zijn. Behalve de kosten die ermee bespaard worden op lange termijn, is het uiteraard ook beter voor het milieu.

10 december 2003