European Commission

IP/03/1679

Brussel, 9 december 2003

De Commissie wijst een Contactpersoon voor consumenten aan

Mario Monti, het voor concurrentie bevoegde lid van de Commissie, heeft vandaag de heer Juan Riviere y Marti aangewezen voor de nieuwe functie van Contactpersoon voor consumenten binnen het directoraat-generaal Concurrentie. In december 2002 maakte de Commissie bekend dat zij dit ambt in het leven zou roepen om te zorgen voor een permanente dialoog met de Europese consument. Het welzijn van de consument is de belangrijkste bekommernis van het concurrentiebeleid, maar zijn stem wordt niet voldoende gehoord bij de behandeling van afzonderlijke gevallen of het debat over beleidszaken.

De opdracht van de Contactpersoon voor consumenten omvat:
* het optreden als eerste gesprekspartner voor consumentenverenigingen en individuele consumenten door het instellen van regelmatigere en nauwere contacten met consumentenverenigingen;

* het wijzen van groepen consumenten op concurrentiezaken waarbij hun inbreng nuttig kan zijn en hun adviseren over de wijze waarop zij hun inbreng kunnen geven en hun standpunt uitdrukken;
* contacten met de voor concurrentiezaken bevoegde nationale overheidsdiensten in verband met consumentenbescherming.

Dit ambt werd tevens in het leven geroepen om de contacten tussen het DG Concurrentie en de andere DG's, in de eerste plaats het DG Gezondheids- en consumentenbescherming te verdiepen.

De heer Juan Riviere y Marti werkt sinds 1989 voor het DG Concurrentie. Hij was er totnogtoe adviseur bij het directoraat Beleidsontwikkeling en coördinatie.

De instelling van het ambt van Contactpersoon voor consumenten binnen het DG Concurrentie werd in december 2002 beslist door de Commissie, toen deze een pakket hervormingsmaatregelen goedkeurde met betrekking tot de controle op concentraties in de Europese Unie. Net zoals bij de Chief Competition Economist, een ander ambt dat de Commissie toen heeft ingesteld, is de rol van de Contactpersoon voor consumenten niet beperkt tot het gebied van de controle op concentraties, maar bestrijkt ook dat van antitrustmaatregelen kartels en misbruiken van machtsposities en van andere concurrentiezaken en -beleidsterreinen.

De aanwijzing van de heer Riviere y Marti is vandaag bekendgemaakt op de Europese dag van de concurrentie te Rome, een evenement waartoe de heer Monti in 2000 het initiatief heeft genomen om de consumenten meer bewust te maken van de voordelen van het concurrentiebeleid.

Consumentenverenigingen en individuele consumenten kunnen over concurrentie-aangelegenheden rechtstreeks met de Contactpersoon voor consumenten contact opnemen per e-mail

COMP_CONSUMER_OFFICER@cec.eu.int