Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ondernemingsconferentie bewijst Vlaamse impotentie (10/12/03)

Bij gebrek aan een ondertekening door de vakbonden, beweert de Vlaamse regering na de beëindiging van de ondernemingsconferentie nu plots dat het nooit de bedoeling was om tot een akkoord te komen. De N-VA vraagt zich af waarom er dan eigenlijk een overleg georganiseerd werd? Om nog eens gezellig samen te zijn?

Daarenboven bewijst de conferentie vooral de impotentie van de Vlaamse regering. De echte hefbomen voor Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn zijn immers in federale handen. Maar op federaal niveau wordt de Vlaamse dynamiek geblokkeerd door de economische verschillen en meningsverschillen tussen Vlamingen en Franstaligen.

Het gevolg is dat de Vlaamse regering niet verder komt dan een korf vol maatregeltjes hier en daar, zonder een doortastende economische beleidsvisie. Met een cheque hier en een premietje daar, wordt het er gewoon allemaal nog ingewikkelder op. Onze ondernemingen moeten adviesbureaus inschakelen om te weten te komen waarvoor en waar ze welke subsidie kunnen krijgen.
Somers mededeling dat de maatregelen nog voor de verkiezingen gerealiseerd moeten worden, bewijst daarenboven dat ze veel te laat komen.

Het regeringsinitiatief komt dus te laat en is te weinig. Volgens de N-VA doet de Vlaamse regering er veel beter aan om voor de verkiezingen vast te leggen welke economische instrumenten dringend een Vlaamse bevoegdheid moeten worden. Zodat we Vlaamse problemen kunnen aanpakken met Vlaamse oplossingen.

Op korte termijn moet de Vlaamse regering er voor zorgen dat de Vlaamse ondernemers ten minste betaald worden voor de werken en diensten die zij geleverd hebben aan de Vlaamse overheid. Wat hebben onze ondernemers eraan om te worden uitgenodigd op een groots babbelcafé, georganiseerd door een notoir wanbetaler, en waar uiteindelijk niets wordt beslist?

Normaal gezien is het laatste begrotingsjaar het oogstjaar. De Vlaamse regering moet echter nog beginnen zaaien.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be