Ingezonden persbericht

Afzender Productschap Vis
Postbus 72
2280 AB Rijswijk

PERSBERICHT

'Vissector doet dringende oproep aan veerman'

De Nederlandse vissector doet een dringende oproep aan Minister Veerman, van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om zich in Brussel sterk te maken de draconische verlagingen van de vangstmogelijkheden van tafel te krijgen.

Als de adviezen onverkort worden overgenomen door de Visserijraad, betekent dat een kaalslag voor de gehele Nederlandse platviskolom. Dat is onomkeerbaar. Als over een aantal jaar blijkt dat het niet nodig is geweest, dan is het te laat en is een groot deel van de Nederlandse platvisvisserij al ter ziele , zegt directeur Gerard van Balsfoort.

Daarom pleit de sector zelf voor maatregelen die meer recht doen aan de sociaal-economische gevolgen voor de visserijkolom. Dat zijn enerzijds maatregelen die er op gericht zijn om onzekerheden rondom het scholbestand weg te nemen, zoals eigen onderzoek. En anderzijds maatregelen om met name jonge schol te sparen. In de praktijk betekent dat niet vissen op plekken waar veel jonge schol gesignaleerd wordt en het aanlanden van kleinere schol die nu moet worden teruggegooid.

Het pakket van maatregelen dat de vissector voorstelt is in ruil voor meer stabiele platvisquota.

Voor de Nederlandse vissector zijn de quota voor de platvissen schol en tong van doorslaggevend belang. Het grootste gedeelte van de Nederlandse kottervloot vist op deze soorten. De vangstvoorstellen voor deze soorten zijn echter desastreus en hebben zeer grote gevolgen voor de Nederlandse visserijkolom als geheel. Voor schol wordt een verlaging van 40% voorgesteld, voor tong 15%.


---

Voor meer informatie kunt u bellen met E. Esveld 070 3369 640 of mobiel: 06 144 39 038