Gemeente Amsterdam

Wethouders slaan handen ineen om arbeidsmarkt te versterken 10 december 2003 - Herbert Raat
Amsterdam investeert EUR 8 miljoen om de arbeidsmarkt te stimuleren. Hiervoor hebben de wethouders Mark van der Horst (Haven), Geert Dales (Economische Zaken) en Rob Oudkerk (Werk en Inkomen) de handen ineengeslagen. De voorstellen van de wethouders bevorderen bedrijvigheid in die sectoren waarin veel laaggeschoold werk voorkomt zoals het toerisme, de haven en bij startende ondernemers. Hiermee neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid om in moeilijke economische tijden de economie aan te jagen en zo werkgelegenheid te creëren. Omdat het aanbod van personeel moet aansluiten op de eisen van de arbeidsmarkt, krijgt het bedrijfsleven bij alle plannen een prominente rol.

Uit het voorstel blijkt onder meer dat er:

* EUR 360.000 beschikbaar is voor een Virtueel Werkgeversloket. Werkgevers kunnen hier terecht met vragen op het gebied van de arbeidsmarkt en personeelsaanbod. Het loket is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, het CWI en het MKB.
* EUR 500.000 beschikbaar is om in de Amsterdamse haven vacatures te laten vervullen door de Amsterdamse bevolking. In samenwerking met werkgevers zullen scholingstrajecten worden opgezet. Bijzondere aandacht is er daarbij voor laaggeschoolde arbeid en de match die gemaakt kan worden om medewerkers met een gesubsidieerde baan een reguliere baan aan te bieden

* EUR 240.000 beschikbaar is voor het Startercentrum West. De ondernemers worden door het centrum ondersteund. Het is de bedoeling dat er in 2004 minimaal 30 starters beginnen.
* EUR 1.500.000 beschikbaar is om technische opleidingen op het VMBO te stimuleren en beter op de vraag van het bedrijfsleven te laten aansluiten. In Amsterdam is er een tekort aan technisch geschoold personeel. Voor de vestiging van veel bedrijven en voor banengroei is voldoende gekwalificeerd (technisch) personeel noodzakelijk.

* EUR 1.500.000 beschikbaar is voor werkgevers om iemand uit een gesubsidieerde baan te laten doorstromen naar een reguliere baan. Hiervoor zullen afspraken worden gemaakt met bedrijven, vooral in de haven, het toerisme en de detailhandel. Doelstelling is om in 2004 300 mensen te laten doorstromen naar een reguliere baan.
* EUR 887.227 beschikbaar is om verouderde en binnenstedelijke bedrijventerreinen, zoals de Cruquiusweg en het Vredenhofweggebied, op te knappen. Op de binnenstedelijke bedrijventerreinen is veel laaggeschoold werk. Daarbij zullen er afspraken worden gemaakt met aannemers over de inzet van Amsterdammers op leerwerkbanen en werkervaringsplaatsen.

Met deze en andere maatregelen hoopt Amsterdam de economische structuur te versterken en werkgelegenheid te creëren voor vooral laaggeschoolden.

Pb-212

© Gemeente Amsterdam