Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rome, 8 december 2003

Z.Exc. de heer Jan Peter BALKENENDE

Minister-president van

het Koninkrijk der Nederlanden

Mijnheer de minister-president,

De volgende bijeenkomst van de Europese Raad zal plaatsvinden in Brussel op vrijdagochtend 12december. Zij zal in de namiddag van diezelfde dag -en zaterdag 13december overdag- worden gevolgd door de bijeenkomst van de Intergouvernementele Conferentie.

Wij zullen de Raadsbesprekingen op 12december om 9.30uur in het Justus Lipsiusgebouw aanvangen met de traditiegetrouwe ontmoeting met voorzitter Cox.

Het voorzitterschap is voornemens deze bijeenkomst van de Europese Raad aan de volgende onderwerpen te wijden: de economische groei (met de goedkeuring van het Europees groei-initiatief en een gedachtewisseling over de werkloosheid in het licht van de resultaten van de Buitengewone Sociale Top, het concurrentievermogen en de voltooiing van de interne markt); de resultaten die zijn behaald bij de totstandbrenging van de gemeenschappelijke ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid; de follow-up en de vooruitzichten van het uitbreidingsproces, onder verwijzing naar de toetredingsonderhandelingen met Bulgarije en Roemenië en de kandidatuur van Turkije. Deze sessie zal de hele ochtend van vrijdag 12december in beslag nemen.

Tijdens de aansluitende werklunch kunnen wij ons dan buigen over de Europese veiligheidsstrategie en onderwerpen uit de internationale actualiteit (de situatie in Irak en de vooruitzichten van het vredesproces in het Midden-Oosten).

De ministers van Buitenlandse Zaken kunnen tijdens een afzonderlijke werklunch andere onderwerpen uit de internationale actualiteit bespreken, met name de situatie in Iran. Ook voor de ministers van Economie en Financiën staat een aparte werklunch op het programma.

Na de lunch zal de gebruikelijke persconferentie over de besprekingen van de Europese Raad worden gehouden.

Om 17.00 uur zullen wij de zitting van de Intergouvernementele Conferentie aanvangen, met deelneming van voorzitter Cox. In het licht van de resultaten van het "conclaaf" van Napels en de bilaterale contacten van de laatste weken zullen wij een algemeen voorstel voor de nog onopgeloste vraagstukken presenteren. Vervolgens zullen wij aan de besprekingen beginnen, die tijdens het aansluitende werkdiner kunnen worden voortgezet.

Op zaterdag 13december zullen wij om 9.00 uur kort de werkzaamheden van de Europese Raad van vrijdag hervatten om de conclusies aan te nemen.

Meteen daarna en na een korte briefing van de kandidaat-lidstaten over de bevindingen van de Europese Raad, zullen wij de besprekingen van de Intergouvernementele Conferentie hervatten.

Ik ben ervan overtuigd dat ik kan rekenen op je medewerking, die van grote waarde zal zijn voor het bereiken van een definitief akkoord dat tot de goedkeuring van het nieuwe Europese constitutionele verdrag zal leiden.

Hoogachtend,

Silvio BERLUSCONI

Voorzitter van de Europese Raad


---