Novem


10-12-2003
Winnaars prijsvraag 'Ontwerp een cataloguswoning met een EPC van 0.7 of lager' bekendgemaakt

Vandaag zijn de winnaars bekendgemaakt van de prijsvraag `Ontwerp een cataloguswoning met een EPC van 0,7 of lager'. Novem organiseerde deze prijsvraag in opdracht van het ministerie van VROM DGW. Aanleiding was het overheidsbeleid dat erop gericht is het particuliere opdrachtgeverschap te bevorderen.
In categorie 1 zijn er twee prijswinnaars: Architectenbureau Schildpad en Vrienden uit Rotterdam en Stache Architecten uit Oostzaan. De prijs in categorie 2 is in de wacht gesleept door Seinen Projectontwikkeling BV uit Utrecht.

De huidige EPC-eis is 1.0. Een verdere aanscherping van deze eis tot 0,8 is voorzien voor 2006. De energiebesparing die hiermee wordt beoogd is alleen te bereiken wanneer al in het begin van het ontwerpproces alle mogelijkheden voor energiebesparing in het ontwerp worden geïntegreerd. Een energieprestatie van 0,7 of lager, het doel van deze prijsvraag, gaat nog een stapje verder maar is zeker al realiseerbaar.
Twee categorieën

De prijsvraag bestond uit twee categorieën: 1. het ontwerp van een cataloguswoning dat leidt tot een energieconcept van 0,7 of lager en 2. idem met dit verschil dat dit ontwerp voor 31 december 2004 daadwerkelijk is gebouwd en opgeleverd aan de koper. De winnaar in categorie 1 krijgt een tegemoetkoming van EUR 5.000,- incl. BTW in de ontwerpkosten. Dit geldt ook voor categorie 2, maar hier ontvangen tevens de kopers een financiële bijdrage van EUR 10.000,- in de genomen extra energiemaatregelen.

Jury

De ontwerpen zijn beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit:
* Ir. Tjerk Reijenga MSc, (voorzitter) Bear Architecten, Gouda
* Dr. Ir. Anke van Hal (plv. voorzitter), Adviesbureau Anke van Hal, Maartensdijk

* Ir. F. den Dulk, ontwerp- en adviesbureau Piode, Zeist
* Drs. Ing. H.M. Nieman, Adviesburo Nieman BV, Utrecht

Inzendingen

In totaal heeft de prijsvraag 16 ontwerpen opgeleverd, waarvan 13 in categorie 1 en 3 in categorie 2. Twee inzendingen zijn niet ontvankelijk verklaard. Alle inzendingen zijn te vinden via het projectenoverzicht van woningbouw.

Alle inzendingen zijn na toetsing op de voorwaarden voor indiening, waaronder een EPC-eis van 0,7 of lager, beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Belangrijke criteria waren het EPC-niveau, de uitwerking van het energieconcept en de voorbeeldfunctie als cataloguswoning. Op basis van deze criteria heeft Novem een pre-advies voorbereid. Dit pre-advies is op 10 november jl. voorgelegd aan de jury die daarop de volgende nominaties heeft vastgesteld:

Categorie 1:

* Stache Architecten, Oostzaan

* Tussenruimte Architecten, Rotterdam

* Huiswerk Architecten, Maastricht

* Architectenbureau Schildpad en Vrienden, Rotterdam

Categorie 2:

* Seinen Projectontwikkeling BV, Utrecht

* Strand.nl, Utrecht

Winnaars

De jury heeft in categorie 1 twee prijswinnaars
benoemd. Architectenbureau Schildpad en Vrienden uit Rotterdam wint de prijs vanwege de goede presentatie en de integrale benadering van het energieconcept. De architectonische kwaliteit van de woning sprak eveneens zeer aan.

De tweede winnaar is Stache Architecten uit Oostzaan. Dit ontwerp kenmerkt zich door een extreem lage EPC als gevolg van een doordacht energieconcept met onder meer een warmtepomp. Hoewel de meerkosten van de energiebesparende maatregelen hoog zijn, zijn de totale kosten aanvaardbaar. De praktische reproduceerbaarheid van de woning is bovendien vrij groot.

Winnaar in categorie 2 is Seinen Ontwikkeling BV te Utrecht. De jury had veel waardering voor het energieconcept dat ook in aanmerking komt voor het Zonnewoninglabel. Seinen schuwt innovaties niet. Dit blijkt onder meer uit de keuze voor een geavanceerd flexibel bekabelingssysteem voor electra en data. De jury was echter het meest gecharmeerd van de wijze waarop Seinen zijn cliënten probeert tegemoet te komen. De energiebalanshypotheek is hiervan een goed voorbeeld. Ook de kwaliteitscontrole opde bouwplaats beschouwt de jury als zeer waardevol. Kijk hier voor het volledige juryrapport.

Voor meer informatie verzoeken wij u contact op te nemen met de heer J. Meyer van Novem.
Tel. 046 - 4202274.