Persbericht d.d.

Alkmaar enige gemeente in Nederland met een asbak - Hoe roken de inwoners van Alkmaar hun laatste sigaret?

Alkmaar, 10 december 2003 - Onder grote belangstelling van de inwoners van Alkmaar is vandaag in het centrum van Alkmaar, op het Canadaplein, een levensgrote asbak geplaatst. Met deze ludieke actie ondersteunt de gemeente Alkmaar de landelijke campagne Nederland Start Met Stoppen. De ceremoniële ingebruikneming van de asbak werd verricht door Drs. S.H. Binnendijk, wethouder volksgezondheid van de gemeente Alkmaar. Als gemeente ondersteunen we de asbakactie van harte. Alkmaar viert in 2004 haar 750ste bestaan, dat doen we graag met gezonde inwoners. Zelf rookte ik vroeger stevig maar ik ben al jaren geleden gestopt, zegt wethouder Binnendijk. De GGD Noord-Kennemerland is al heel lang behoorlijk actief op het gebied van niet-roken. Ze hebben zelfs de World Health Award gewonnen met het project Smoke-free teams. Zij zijn dan ook erg blij met ons besluit om de rokende inwoners van Alkmaar te stimuleren met het stoppen.

Hoe roken de inwoners van Alkmaar hun laatste sigaret? Naast de glasbak, papierbak en kledingbak heeft Alkmaar nu ook een heuse asbak. Inwoners van Alkmaar kunnen hun belofte om te stoppen met roken en hun idee hoe zij hun laatste sigaret denken te roken tot 17 december in de asbak achterlaten. Ze maken hiermee kans op twee gratis toegangskaarten per persoon voor het TROS Muziekfeest op 22 december 2003 in de Pepsi Stage in Amsterdam met optredens van Frans Bauer, Helmut Lotti, BZN en Marianne Weber.

De asbak staat duidelijk opgesteld. Wij hebben gekozen voor een centrale plek. Hopelijk stimuleert het de rokers. Goed voorbeeld doet volgen. Wij hopen dat rokende Alkmaarders de komende week massaal mee gaan doen, zegt wethouder Binnendijk.

Nederland Start Met Stoppen Nederland telt vier miljoen rokers. Op 22 oktober 2003 startte STIVORO met de grootste stoppen-met-roken-campagne die ooit in ons land is gehouden. De campagne met de naam Nederland Start Met Stoppen' werkt de komende maand toe naar hét stopmoment bij uitstek: 1 januari 2004. Nu al hebben ruim 400.000 stoppers' zich voorgenomen te stoppen met roken. Dat is meer dan in dezelfde periode tijdens de millenniumcampagne in 2000. Toen deden uiteindelijk 800.000 rokers een stoppoging. Als het huidige tempo aanhoudt, stevent Nederland regelrecht af op een record.

In verschillende tv-programma's komt de campagne terug, onder meer in BZN ontmoet Nederland' bij de TROS en de SBS6 Sportquiz Klaar voor de start'. Daarnaast moeten een campagnesite (www.nederlandstartmetstoppen.nl), een speciaal STARTpakket voor stoppers, een campagnenummer (0900-0022, EUR 0,10 per minuut), advertenties en spots op radio en televisie ervoor zorgen dat Nederland massaal stopt met roken. Diverse bekende Nederlanders, zoals Tanja Jess, Myrna Goossen, Foppe de Haan en Jan Keizer ondersteunen de campagne actief. Digitale foto Digitale foto's van het evenement in Alkmaar en overige foto's betreffende Nederland Start Met Stoppen, kunt u opvragen bij Bijl, partners in public relations & voorlichting, Sylvia Hugenholtz, telefoon: 010 - 284 29 29 of mail naar s.hugenholtz@bijlpr.nl.

Tevens is er een foto beschikbaar op het ANP-fotonet.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;
* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.