Digitale Gemeente Houten

Fietsersbond Houten start onderzoek fietsdiefstal

dinsdag 9 december 2003 - Bron: Fietsersbond afdeling Houten

Op 13 september zijn de acties Houd de Fiets van de Fietsersbond en Fietsdiefstal te lijf van gemeente en politie spectaculair van start gegaan. Met de cursus Hoe steel ik een fiets' werd daarbij aanschouwelijk gemaakt hoe fietsdiefstal voorkomen en bestreden kan worden. Een volgende stap wordt door de Fietsersbond begin 2004 gezet met een onderzoek onder de naam Fietsdiefstalscan.

De gemeente Houten is deelnemer aan dit onderzoek. Het onderzoek moet inzicht geven in het probleem en in de manier waarop fietsdiefstal het best bestreden kan worden. De Fietsdiefstalscan is onderdeel van de campagne Houd de Fiets. In deze campagne daagt de bond alle betrokken partijen uit fietsdiefstal met alle mogelijke middelen te bestrijden. Een goede aanvulling voor en steun in de rug van gemeente en politie Houten die onlangs hun gezamenlijke de projectovereenkomst Fietsdiefstal te lijf hebben ondertekend.

Concrete aanbevelingen
Bij de Fietsdiefstalscan onderzoekt de Fietsersbond samen met gemeente en politie, het beleid en de praktijk op straat. Alle aspecten die met diefstal te maken hebben worden onderzocht en geïnventariseerd. De Fietsdiefstalscan begint met een praktijkonderzoek op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen. Daarbij komen de volgende vragen aan de orde. Staan er voldoende fietsenrekken? Kan je ergens je fiets aan vastzetten? Is er voldoende verlichting? Is er sprake van toezicht? Is de locatie ook sociaal veilig? Ligt de stalling op een logische plek? Hoe zetten de mensen hun fiets op slot? Daarnaast wordt gekeken naar het beleid van gemeente en politie, zoals aangiften, voorlichting aan fietsers, toezicht op straat en opsporing en vervolging van stelers en helers. Na afloop ontvangt de gemeente van de Fietsersbond een Actieplan Fietsdiefstalbestrijding. In dit plan staan de onderzoekresultaten en concrete aanbevelingen.

Enquête
De eerste inventarisatie van diefstalgevoelige locaties wordt gemaakt met behulp van een publieksenquête. Deze enquête kan eenvoudig worden gevonden en ingevuld op de web-site van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl). Rechts bovenaan de pagina klikt u op Houd de fiets Campagne Fietsdiefstal. De enquête kan ook op oude vertrouwde wijze met pen en papier worden ingevuld. Formulieren liggen vanaf 10 december bij de balie van het gemeentehuis, het wooninformatiecentrum, de bibliotheek, het politiebureau en bij de balie in de centrale hal van de Loericker Stee. Het formulier kan verstuurd worden naar het landelijk bureau van de Fietsersbond of worden ingeleverd bij Houtense adressen die op het formulier staan. Met uw bijdrage wordt het onderzoek beter en betrouwbaarder.

Graveeractie 13 december
Vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek houdt de Fietsersbond op zaterdag 13 december een graveeractie. Tussen 10.00 tot 15.00 staan leden Fietsersbond Houten bij het politiebureau aan de Slinger voor u klaar om uw postcode in uw fiets te graveren. Voor deze dag en datum is gekozen omdat er dan ook weer de Fietskijkdag van de politie is. Het graveren van de postcode is nog steeds een beproefd middel om opgespoorde gestolen fietsen weer bij de eigenaar terug te bezorgen. Tijdens de graveeractie is er ook gelegenheid het enquêteformulier voor de Fietsdiefstalscan in te vullen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).