Ingezonden persbericht

Boekhoudfraude provincie Utrecht inmiddels 87 miljoen euro

UTRECHT, 20031210 -- Bij provincie Utrecht is alweer boekhoudfraude geconstateerd. De rekening 2002 van provincie Utrecht sluit met een voordelig saldo van 22 miljoen euro. In werkelijkheid was er 14 miljoen euro overgehouden. Er werden miljoenen euro's aan ontvangsten en uitgaven buiten de rekening gelaten. De boekhoudfraude is geconstateerd door registeraccountant drs. L(Leo) W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede. De boekhoudfraude is vanaf 1997 inmiddels opgelopen naar circa 87 miljoen euro. Omdat Provinciale Staten zelf geen actie willen ondernemen, heeft de registeraccountant bij Justitie aangifte gedaan van de boekhoudfraude.


Leo Verhoef heeft ook boekhoudfraude geconstateerd bij zo'n 80 andere gemeenten en provincies. In een aantal gevallen heeft hij bij Justitie aangifte gedaan, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De boekhoudfraude bij gemeente Amsterdam is in de afgelopen jaren al opgelopen naar ruim 2 miljard euro. De boekhoudfraude bij Den Haag en Rotterdam bedraagt ruim 400 miljoen euro. De boekhoudfraude bij provincie Gelderland bedraagt circa 350 miljoen euro.
De registeraccountant heeft ook circa 15 accountants aangeklaagd bij de Raad van Tucht voor Accountants. In alle gevallen kwam vast te staan dat er inderdaad grote bedragen buiten de rekening waren gelaten. Het betrof ook de accountant (KPMG) van de provincie Utrecht.



Ingezonden persbericht