Socialistische Partij

Vergaderzaal te klein voor verontruste ambtenaren

De toeloop van provincie-ambtenaren naar de extra statencommissievergadering van woensdag 3 december over het ontslag van de afdeling Onderzoek was zo groot, dat inderhaast de grote statenzaal in gereedheid moest worden gebracht voor de vergadering. De onrust naar aanleiding van het plompverloren onderbrengen bij Randstad van enkele tientallen ambtenaren is groot. Immers, als één schaap over de dam is, kunnen anderen volgen.

De SP bij monde van Mienk Graatsma eiste dat het aangekondigde sociaal plan ook voor de nu, per 1 januari 2004, afgedankte ambtenaren zou gelden. Verder wilde hij dat de ondernemingsraad (OR) voortaan op tijd ingelicht en gehoord zou worden. Dat laatste was er vorige week namelijk bij ingeschoten. Volgens gedeputeerde Poelmann een schoonheidsfoutje. Niemand mag hierdoor denken dat de directie, de leiding van het ambtenarencorps dus, de gewenste inkrimping van ruim 500 mensen met oneigenlijke middelen probeerde te verwezenlijken. Volgens Poelmann was het sociaal plan waar de SP om vroeg op 1 januari klaar en konden de ambtenaren gerust zijn.

Volgens Graatsma is niet de kwaliteit en het aantal ambtenaren het grote probleem bij de provincie maar het gebrek aan goed leiding geven en de grote gaten in de ambtelijke organisatie zoals het ontbreken van een goede administratieve organisatie en gebrekkige planning en procesbeheersing.

Het initiatief van de SP om het lot van de ambtenaren aan de orde te stellen bij Provinciale Staten zelf heeft veel los gemaakt. Van een ding kunnen de ambtenaren zeker zijn: hun wedervaren zal voortaan nauwlettend in de gaten gehouden worden door diezelfde Provinciale Staten. Dat bleek al tijdens het staartje van de Statenvergadering van maandag 8 december. Een motie van de SP in nauwe samenwerking met de PvdA werd door de meerderheid van de Staten, te weten GroenLinks, D66, ChristenUnie, Ouderenpartij, Fractie Prins en het CDA, gesteund. In de motie werd bepaald dat het sociaal plan, desnoods met terugwerkende kracht, ook gaat gelden voor die ambtenaren die al op 1 januari weggereorganiseerd worden. Dat is nodig omdat de onderhandelingen over het sociaal plan pas op 12 december beginnen en de heer Poelmann verwacht dat het al voor 1 januari af is.

Al met al weer een kleine verbetering voor de positie van die ambtenaren.