Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200102937/1
Beroepen van 116 verschillende personen en organisaties, waaronder de Ondernemers Vereniging Oirschot, de ZLTO en het college van burgemeester en wethouders van Oirschot, tegen het goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Oirschot. Het bestemmingsplan ziet op een deel van het buitengebied van de gemeente Oirschot.


* 200202197/1
Beroep van Avebe te Veendam tegen het besluit van de minister van VROM in overeenstemming met de minister van LNV van 7 maart 2002. Het besluit ziet op de weigering de aan Avebe verleende vergunning te verlengen voor de vermeerdering, grootschalige teelt, vervoedering en industriële verwerking van de aardappelrassen Apriori en Apropos. Deze aardappelrassen zijn door middel van genetische manipulatie in de zetmeelsamenstelling gewijzigd.


* 200206026/1
Beroepen tegen de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de raad van het stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam voor het ontgronden van drie percelen aan de Weesperkarspel in Amsterdam. De vergunning maakt het mogelijk dat een dreeflichaam tussen de s-Gravendijkdreef en de Bijlmerdreef in de gemeente Amsterdam wordt afgegraven. Het beroep richt zich op de gestelde onduidelijkheid wat de effecten van de ontgronding op de waterhuishouding zullen zijn.


* 200206627/1
Hoger beroep inzake de afwijzing door de Mondriaan Stichting van de aanvraag van Galerie Aelbrecht in Rotterdam om als galerie te worden toegelaten tot de Kunstkoopregeling (Regeling voor het bevorderen van aankopen hedendaagse beeldende kunst door particulieren). De Galerie stelt onder meer dat hij door de weigering in een nadeligere concurrentiepositie wordt gebracht ten opzichte van galeries die wel tot de Kunstkoopregeling zijn toegelaten. De rechtbank in Rotterdam heeft bij uitspraak van 23 oktober 2002 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.


* 200206817/1
Beroepen tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Vossenpels, Herziening Sportpark van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van een sportpark en enkele woningen in het gebied Vossenpels.


* 200301180/1
Beroepen van de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne en de Stichting Zuid-Hollandse Milieufederatie tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij aan Europees Massagoed Overslagbedrijf B.V. een milieuvergunning is verleend voor een bedrijf aan de Missouriweg in Rotterdam. In het grootschalige bedrijf worden ertsen, mineralen, steenkool en andere droge massagoederen overgeslagen, opgeslagen en behandeld. In de beroepen wordt - onder meer aangevoerd dat de gezondheid in gevaar wordt gebracht door fijn stof.


* 200302004/1
Beroep tegen het goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan De Lutte-Dorp, partiële herziening Irenestraat 8 van de gemeente Losser. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van een paramedische praktijkruimte met dienstwoning. Gedeputeerde staten hebben goedkeuring onthouden aan het plandeel dat de bouw van de dienstwoning mogelijk maakt. De horecabedrijven in de omgeving zouden door de bouw van een woning te zeer worden ingeperkt in hun bedrijfsactiviteiten.


* 200302446/1
Hoger beroep inzake de onkostenvergoeding die het college van burgemeester en wethouders van Sneek heeft toegekend aan een gemeenteraadslid. Bij uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden van 4 maart 2003 is het daar ingestelde beroep niet-ontvankelijk verklaard.