Tibet Support Groep Nederland

Manifestatie Nee tegen Doodstraf

AMSTERDAM, 20031208 -- 10 december is de internationale dag van de rechten van de mens. Tibet Support Groep Nederland en International Campaign for Tibet Europe organiseren vanaf 19.00 uur een manifestatie op het Spui in Amsterdam met als thema: NEE TEGEN DOODSTRAF. Speciale aandacht gaat uit naar de onterecht ter dood veroordeelde Tenzin Delek Rinpoche, een Tibetaanse boeddhistische leider.



Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt: 'Een ieder heeft recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon'. In Europa zet men zich actief in voor afschaffing van de doodstraf. Wereldwijd ligt de situatie echter anders. Amnesty-cijfers van 2002 laten zien dat in 67 landen tenminste 3248 mensen ter dood werden veroordeeld waarvan er 1526 zijn terechtgesteld. China is verantwoordelijk voor tweederde van deze executies.


De sprekers van de avond zijn Mingyur Dorjee, vertegenwoordiger van Z.H. de Dalai Lama in Brussel, dominee Kees Kok en een afgevaardigde van Amnesty International. Mevrouw Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet Europe en voorzitter van de Tibet Support Groep Nederland, geeft een inleiding. Vanuit verschillende achtergronden pleiten de sprekers voor afschaffing van de doodstraf wereldwijd. Er zijn muzikale optredens van Maladjusted, de Friese band Xigatze en de Tibetaanse zanger Nyima. Een aantal gedichten over de doodstraf zal worden voorgedragen. In stands is informatie verkrijgbaar en zijn Tibetaanse artikelen en hapjes te koop. Aansluitend is er een fakkeltocht door het centrum van Amsterdam.


Op het Spui kan het publiek kaarsen aansteken voor alle huidige Tibetaanse politieke gevangenen en actiekaarten ondertekenen voor de vrijlating van Tenzin Delek Rinpoche. Wereldwijd wordt intensief campagne gevoerd voor deze Tibetaanse boeddhistische leider. Hij werd samen met Lobsang Dhondup op 2 december 2002 zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld. Ondanks internationale politieke en publieke veroordeling, werd Lobsang Dhondup op 26 januari 2003 geëxecuteerd. Het vonnis van Tenzin Delek Rinpoche is opgeschort tot april 2004. Uw steun is hard nodig om zijn leven te redden. Kijk voor meer informatie op www.tibet.nu of op www.savetibet.org.


Datum: Woensdag 10 december

Tijd: 19.00 uur - 21.00 uur Plaats: Spui te Amsterdam (tramlijn 1, 2 en 5) Aansluitend: fakkeltocht door Amsterdam-centrum