Ingezonden persbericht

Uitgeverij Papieren Tijger - Boeken in december

Keizer in lompen

Politiesamenwerking in Europa

Jelle van Buuren en Wil van der Schans

Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Papieren Tijger het verslag van een journalistieke speurtocht naar de Europese politiesamenwerking onder de titel Keizer in lompen - politiesamenwerking in Europa. Aan de hand van eigen onderzoek en interviews met wetenschappers, advocaten, politiechefs en ambtenaren schetsen de auteurs Jelle van Buuren en Wil van der Schans een beeld van de moeizame weg naar een Europees rechtssysteem.

De formele Europese politie- en justitiesamenwerking die de justitieministers van de Europese lidstaten proberen op te zetten blijkt maar lastig te organiseren. Gebrek aan visie, ondoorzichtige besluitvorming en belangenconflicten spelen de samenwerking parten. Het Europese paradepaardje Europol komt met moeite uit de startblokken. "Europol werkt niet, het is vooral lucht. Het is eigenlijk een heel tragisch verhaal," zegt bijvoorbeeld Patrick Zanders, Belgisch lid van de Raad van Bestuur van Europol.

Maar het ontbreekt ook aan regie in de Europese opsporing. Tal van organen bemoeien zich met de opsporing en gunnen elkaar onderling het licht in de ogen niet. Toch neemt de invloed van Europa op de Nederlandse opsporing sluipenderwijs toe, ook al trekken Nederlandse politieteams zich niet zo veel aan van de prachtige besluiten van de Europese justitieministers. "Je moet in Nederland wel eens uitkijken dat hondenpoep en fietsendiefstallen niet belangrijker wordt gevonden dan internationale criminaliteit," vindt Roelof-Jan Manschot, Nederlands vertegenwoordiger in het Europese justitiële samenwerkingsorgaan Eurojust.

Tegelijkertijd werken nationale politieteams volop informeel samen. Politioneel pionieren slecht allerlei barrières die de justitieministers niet kunnen overwinnen, maar de rechten van verdachten dreigen daarbij in het water te vallen. Advocaten klagen volop hun nood. "Als advocaat moeten we steeds vaker smeken, op onze knieën de zaal in. We hebben nu ook van die beenkappen," zegt Inez Weski. De toenemende invloed van de Verenigde Staten op de Europese en Nederlandse opsporing, die nog eens een extra impuls krijgt onder het vaandel van terreurbestrijding, knaagt aan de Nederlandse rechtsstaat. Volgens minister Donner van Justitie moeten we vertrouwen hebben in de rechtsstelsels van andere landen. Berichten over het eigengereid optreden van buitenlandse speurders op Nederlandse bodem doet hij af als indianenverhalen. Maar rechters hebben hun bedenkingen. "Donner behoort tot de schrikachtigen. Die zijn bang voor de maatschappij en daar wordt hun hele strafrechtopvatting door bepaald," zegt rechter Blekxtoon van de Amsterdamse rechtbank.

In het boek wordt voor het eerst uitgebreid uit de doeken gedaan hoe de Europese politie- en justitiesamenwerking in elkaar steekt. Ook krijgt de lezer een uniek kijkje in de keuken van de Nederlandse en Europese besluitvorming voorgeschoteld. Met het oog op de nieuwe Europese grondwet, waarover in Nederland waarschijnlijk een referendum wordt georganiseerd, biedt het boek een onmisbare bijdrage aan de politieke en publieke discussie over een Europees beleidsterrein, dat tot nu toe het veilige domein van een select gezelschap beleidsmakers vormde, die ver buiten de schijnwerpers van de publiciteit in achterkamers hun zaakjes regelden.

Het boek werd mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Nederlands Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.

ISBN 90 6728 126 3
EUR 24,90
NUR 828
336 pagina's
150 x 210 mm

Banvloek

Peter Edel

In 2003 liep Peter Edel een porseleinkast aan gevoeligheden omver door in zijn boek De schaduw van de ster de geschiedenis van het zionisme aan een kritische analyse te onderwerpen. Het kwam hem op een door politiek en media uitgesproken Banvloek te staan. In dit boek beschrijft Edel zijn beweegredenen en staat hij stil bij de ontvangst van De schaduw van de ster. Hij besluit met een "messiaanse profetie" over het einde van het zionisme.

Vlugschrift 15

ISBN 90 6728 157 3
EUR 10,00
NUR 697
108 pagina's
115 x 180 mm

Sade zaken

de 150 eenvoudige passies
uit De 120 dagen van Sodom van D.A.F. de Sade

geïllustreerd door Anton Proosdij

In De 120 dagen van Sodom, een onvoltooid manuscript uit 1785, beschrijft Markies de Sade 600 manieren om tot een ejaculatie te komen. De potsierlijkheid van veel van de ten tonele gevoerde passies is groot, zeker bij de eerste 150 eenvoudige, waar het in dit boek om gaat. Juist daardoor valt er ook voor hen die niet op deze manier tot een ejaculatie kunnen of willen komen (bijvoorbeeld omdat ze vrouw zijn) volop te genieten.

Vele illustratoren hebben zich aan het werk van De Sade gewaagd in de vorm van erotische tekeningen, sierlijke tekeningen, grappige tekeningen of wat al niet meer. Anton Proosdij doet een poging om De Sade's stijl niet suggereren maar expliciet tonen te benaderen (overtreffen is natuurlijk onmogelijk). Elke tekening is een zo volledig mogelijke weergave van een van de 150 verhalen uit het eerste deel van De 120 dagen van Sodom, daarin draait het allemaal om de uitwisseling van de lichaamssappen: Wat komt waar vandaan en wat stroomt waarheen? Of anders gezegd: Neem ik een beetje van jou, krijg jij een beetje van mij, of je het nu leuk vindt of niet.

Anton Proosdij heeft eerder tekeningen gepubliceerd in het onregelmatig verschijnende tijdschrift Sukwints.

ISBN 90 6728 164 6
NUR 640
EUR 10,00
108 pagina's
115 x 180 mm

De bruidenoorlog

gemengde liefde en oorlog in Macedonië

Roel van Duijn

Eeuwenlang waren huwelijken tussen Albanezen en Macedoniërs normaal. Sinds het ontbranden van de Balkanoorlogen rust er een taboe op in Macedonië. Aan de hand van de ontwikkelingen van zo'n gemengd huwelijk worden de rituele gebeurtenissen in Macedonië geanalyseerd en verklaard. Balkandeskundige en GroenLinkspoliticus Roel van Duijn schreef een zeer verhelderend en soms bijna poëtisch aandoend verhaal over deze moeilijke kwestie.

ISBN 90 6728 163 8
NUR 906
EUR 18,00
180 pagina's
135 x 215 mm

.Is eenoog koning

Willem Oltmans

In Is eenoog koning vervolgt Willem Oltmans zijn zoektocht naar waarheid achter de schermen van de wereldpolitiek. Dit boek behandelt vooral gebeurtenissen uit de jaren 80 en 90. Uitgebreid komen Oltmans' belevenissen met Desi Bouterse aan bod. Ook zijn activiteiten in Zuid-Afrika en de Sovjet-Unie, waar hij het computerbedrijf Apple in contact met het Kremlin bracht komen ruim aan bod. Natuurlijk komen ook nu weer regelmatig inlichtingenagenten op zijn pad, die zijn werkzaamheden saboteren. Het grote publiek wordt blind gehouden voor wat zich werkelijk afspeelt op het binnenlandse en buitenlandse politieke theater. Af en toe lukt het een journalist om een tipje van de sluier op te lichten. Oltmans probeert, sinds zijn journalistieke loopbaan begon, om minstens met één oog de werkelijkheid te kunnen zien. Dat hem dat meer dan gelukt is bewijzen In het land der blinden. en .Is eenoog koning.

Willem Oltmans vocht 44 jaar lang voor zijn recht op vrije meningsuiting. De overheid probeerde hem jarenlang in deze vrijheid te beknotten. Zijn loopbaan als journalist liep daardoor grote schade op. Oltmans vocht terug en won. De Staat der Nederlanden werd in 2000 verplicht zijn geleden schade te vergoeden.

ISBN 90 6728 110 7
NUR 697
EUR 19,75
208 pagina's
140 x 214 mm

Uitgeverij Papieren Tijger
Postbus 2599
4800 CN Breda
telefoon 076-5228375 fax 076-5205329

Aanvragen recensie-exemplaren - Lidewij Snelders
l.snelders@papierentijger.org

Meer informatie over de inhoud - Paul de Ridder
p.de.ridder@papierentijger.org

Papieren Tijger - algemeen
info@papierentijger.org www.papierentijger.org


---- --