Ministerie van Buitenlandse Zaken
Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

10 december 2003

Behandeld

Roger van Laak

Kenmerk

- DAM-564/03

Telefoon

- +31 (0)70-3485192

Blad

- 1/4

Fax

- +31 (0)70-3486639

Bijlage(n)

- 1

E-Mail

- rjh-van.laak@minbuza.nl

Betreft

- Beantwoording vragen vande leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) over uitspraken inzake financiële relaties tussen Al Fatah en de Al-Aqsa Martelarenbrigade

Graag bied ik u hierbij- , mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) over uitspraken inzake financiële relaties tussen Al Fatah en de Al-Aqsa Martelarenbrigade. Deze vragen werden ingezonden op - 12 november 2003, met kenmerk 2030402820.

- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Van Ardenne-Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) over uitspraken inzake financiële relaties tussen Al Fatah en de Al Aqsa Martelarenbrigade.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de uitzending op BBC Two, getiteld 'Arafat Investigated', 9 november jl.?

Antwoord-

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid om de juistheid te onderzoeken van de uitspraak van oud-minister voor sport en jeugd in het kabinet-Abbas, Abdel Fattah Hamayel, in genoemd programma dat hij per maand 50.000 dollar moest overmaken aan Al-Aqsa martelarenbrigades, en dat Arafat hiervan kennis droeg en ermee instemde? Hoe oordeelt u over de geloofwaardigheid van andere uitspraken in genoemd programma over nauwe banden tussen Arafats Fatah-beweging en de Al-Aqsa martelarenbrigades?

Antwoord

Op basis van bij de regering bekende informatie kan gesteld worden dat de Palestijnse Autoriteit met medeweten van President Arafat inderdaad een totaalbedrag van 40.000-50.000 US$ per maand aan leden van de Al-Aqsa Martelarenbrigade betaalt. Het gaat om maandelijkse bijdragen aan individuele leden van de brigades van ongeveer 250 US$, bedoeld om te voorzien in de kosten van het levensonderhoud. Het besluit van de regering Abbas tot betaling over te gaan zou bedoeld zijn om te garanderen dat de
leden van de Al-Aqsa Martelarenbrigade zich zouden houden aan het Palestijnse staakt-het-vuren dat in juni van dit jaar werd afgekondigd.

De regering beschikt niet over informatie die haar in staat stelt te oordelen over de geloofwaardigheid van de andere uitspraken in genoemd programma over nauwe banden tussen de Al Fatah beweging en de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

Vraag 3

Indien genoemde uitspraken op waarheid berusten, welke politieke consequenties verbindt u daaraan in de reguliere contacten tussen de EU en de Palestijnse Autoriteit over het toezicht op de financiën en de besteding van Nederlandse en Europese gelden?

Antwoord

De regering ziet geen reden het beleid ten aanzien van het toezicht op de besteding van Nederlandse en EU hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit te herzien. De Nederlandse en EU-bijdragen aan de Palestijnse Autoriteit zijn bestemd voor specifieke uitgaven en kunnen dus niet gebruikt worden voor uitgaven als hierboven bedoeld. De besteding van deze gelden staat reeds onder strenge controle. De financiële hervormingen die de Palestijnse Autoriteit onder minister Fayyad heeft doorgevoerd
garanderen sindsdien een goed inzicht in de Palestijnse overheidsfinanciën in algemene zin. Ook Israël heeft de maandelijkse afdrachten aan de Palestijnse Autoriteit van door Israël ingehouden BTW-gelden sinds de financiële hervormingen hervat.

---