Algemene Inspectiedienst (AID)

AID treft grote hoeveelheid begraven destructiemateriaal aan

Kerkrade, 11 december 2003 De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze week een grote hoeveelheid begraven dierlijk (slacht)afval aangetroffen in een perceel grasland in Zuid-Holland. Het ging hierbij om circa 750 kg dierlijk (slacht) afval dat verpakt was in plastic huisvuilzakken. Het dierlijk (slacht) afval was in een zodanige verre staat van ontbinding dat een identificatie naar diersoort niet meer mogelijk was. Het vermoeden bestaat dat het destructiemateriaal al enkele jaren geleden begraven is. Tegen de vermoedelijke verdachte kon geen proces-verbaal worden opgemaakt, omdat hij inmiddels is overleden.

De AID startte het onderzoek na een melding dat er wellicht slachtafval begraven zou zijn op een perceel van een voormalig veehouderijbedrijf. Maandag 8 december vond er een verkennend onderzoek plaats waarbij onder de grond enkele plastic huisvuilzakken, gevuld met dierlijk (slacht) afval, werden aangetroffen. Op woensdag 10 december 2003 is met inzet van een mechanische kraan het betreffende perceel grasland voor een groot deel afgegraven en werden de overige huisvuilzakken aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat er op dit voormalig veehouderijbedrijf in het verleden met enige regelmatig illegaal moet zijn geslacht.

Het opzettelijk onttrekken van destructiemateriaal is volgens de Destructiewet een misdrijf met een strafmaat van maximaal 6 jaren gevangenisstraf. De opgegraven dierlijke (slacht) afvallen zijn op kosten van huidige eigenaren van het perceel afgevoerd naar de officiële verwerker Rendac in Son.

Vanwege het belang voor de voedselveiligheid en om diergezondheidsredenen heeft het illegaal slachten en ontrekken van destructiemateriaal bij de Algemene Inspectiedienst een hoge prioriteit.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.