Ingezonden persbericht




HERENLEED in Amersfoort

Tekst: Armando en Cherry Duyns - Productie: Het Net

Locatie Theater De Lieve Vrouw Amersfoort,
donderdag 11 december 2003, 20.30 uur

Op donderdag 11 december a.s. om 20.30 is in Theater de Lieve Vrouw in Amersfoort de toneelvoorstelling HERENLEED te zien. HERENLEED is een toneelvoorstelling op basis van teksten van Armando en Cherry Duyns. De voorstelling was van 30 januari tot 22 februari 2003 in Brugge te zien, maar slechts twee keer in Nederland op 10 en 11 oktober jl. in De Brakke Grond in Amsterdam. De voorstelling is geprogrammeerd in samenwerking met en in het kader van het vijfjarig bestaan van het Armando Museum.

HERENLEED staat voor absurdisme, humorisme. Al in zijn kindertijd was Armando gefascineerd door het circus en variététheater. Hij bewondert het werk van Laurel en Hardy, Karl Valentin, Wim Sonneveld. Vanuit die inspiratie maakten hij en Cherry Duyns HERENLEED. HERENLEED belicht daarmee een totaal andere kant van Armando, die vooral bekend is als schepper van een dramatisch, melancholisch oeuvre van schilderijen, beelden, tekeningen en litho's vol van oorlog, geweld, schuld, daders en slachtoffers

HERENLEED behoort tot de beroemdste vormen van Nederlands absurdistische en tragikomische literatuur en theater. Armando (Man 1, bescheiden heertje met bril, hoge schoenen en een te krap jasje), Cherry Duyns (Man 2, verwaten heer met bolhoed, sik, pandjesjas en horlogeketting en (tot zijn dood in 1991) Johnny van Doorn schiepen het absurde, melancholische universum van HERENLEED. Meer dan twintig jaar lang werd het spraakmakende televisieprogramma door de VPRO uitgezonden. In vele Nederlandstalige en een aantal Duitse theaters werden voorstellingen van HERENLEED opgevoerd. Het is een begrip voor vele generaties liefhebbers van het spel van woorden en taal. Een uitspraak als 'Wat zegt. Wat doet' behoort tot het jargon van vele Nederlanders.

In 1997 was HERENLEED voor het laatst te zien tijdens een theatertournee. Nu in 2003 is er een nieuwe versie van HERENLEED door Het Net in Brugge. De rasacteurs Tom Jansen en Josse de Pauw gingen de uitdaging aan om Man 1 en Man 2 uit Herenleed een tweede leven te bezorgen. In hun eigen woorden: 'zoals ook in het circus hetzelfde materiaal oneindig gevarieerd en uitgepuurd wordt door de opeenvolgende clowngeneraties'.

Beide acteurs bewerkten al eerder materiaal van Armando voor theater. Zo maakten zij vorig seizoen in Brugge de muziektheatervoorstelling 'SS' op basis van het boek De SS'ers, Nederlandse vrijwilligers in de tweede wereldoorlog (Armando en Hans Sleutelaar, 1967). 'SS' was helaas niet in Nederland te zien.

HERENLEED gelukkig wel. Een unieke kans om nogmaals te genieten van deze bijzondere vorm van 'literair/theatraal/cultuurhistorisch' erfgoed. Na afloop van de voorstelling HERENLEED in Theater De Lieve Vrouw is er een nagesprek met Tom Janssen en Josse de Pauw. Gespreksleider is Annette Embrechts. Toegang: E 10, reserveren via de kassa van Theater De Lieve Vrouw 033 4226555 of via www.lievevrouw.nl.

Op zaterdagavond 6 december van 20.00 uur tot 23.00 uur vertoont het Armando Museum een aantal afleveringen van het originele HERENLEED op DVD. Toegang gratis.

Met dank aan de Gemeente Amersfoort, in het kader van Actieplan Cultuurbereik

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Armando Museum: Odette Frijters (033 461 40 88, www.armandomuseum.nl) Theater De Lieve Vrouw, Bettina Lorsheijd, (033 422 65 59, www.lievevrouw.nl). Meer informatie over Het Net: www.het.net.be

---- --