SOGETI NEDERLAND BV

Counter Cyber Crime

PERSCONTACT: Joyce van Leeuwen, joyce.van.leeuwen@sogeti.nl,
020-6606600 + nakiesnummer 5091

Diemen, 4 december 2003

De strijd tegen misdaden gepleegd via internet

Donderdag 11 december 2003 organiseert het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (ViNT) de ViNT Business Technology Update (VBTU) Counter Cyber Crime - De strijd tegen misdaden gepleegd via internet. Gedurende deze avond komen sprekers als Detlef Eckert (Microsoft), Nienke van den Berg (govcert.nl) en Pascal Hetzscholdt (KLPD) aan het woord. De VBTU vindt plaats in 't Spant te Bussum en de ontvangst is om 17.30 uur.

'Counter Cyber Crime' is de krachtige oproep aan iedereen die zich in de virtuele wereld wil indekken tegen crimineel gedrag. In de echte wereld doen we aangifte bij de politie, geven we op wat er gestolen is en wordt er een signalement opgemaakt. Maar hoe zit dat met misdaden gepleegd via internet?

De criminelen worden slimmer en de risico's groter. Gartner becijferde dat het securitybudget voor bedrijven die de boel niet onder controle hebben, kan oplopen tot 8% van het totale ICT-budget. Het grootste deel van alle criminele handelingen wordt niet openbaar gemaakt. Waarover praten we precies en wat kunnen we ertegen doen? Hoog tijd om praktisch te worden: Bij wie doen we aangifte? Welke instanties kunnen mij helpen? En... wat gebeurt er allemaal op de achtergrond waar wij geen weet van hebben?

Drie organisaties hebben we voor u bij elkaar gebracht die op deze vragen antwoord zullen geven. Microsoft uiteraard, vanwege hun vorig jaar gelanceerde Trustworthy Computing-initiatief. Het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid (govcert.nl), dat de hackeractiviteiten en andere criminaliteit op de voet volgt, en de politie zelf natuurlijk, het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), dat moet ingrijpen waar het misgaat.

Detlef Eckert is als senior director Trustworthy Computing van Microsoft, verantwoordelijk voor de implementatie van trustworthy computing in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Voordat hij bij Microsoft kwam werken, was Eckert bij de Europese Commissie hoofdverantwoordelijk voor de regelgeving binnen de EU op terrein van informatiebeveiliging

Nienke van den Berg is programmamanager bij govcert.nl, de organisatie waar alle ministeries in participeren. Govcert.nl verzamelt informatie over crimineel gedrag in de virtuele wereld en geeft aan welke acties ondernomen moeten worden.

Pascal Hetzscholdt is beleidsadviseur bij de Groep Digitaal Rechercheren van het KLPD en keynote spreker op tal van security conferenties.

Over Sogeti Nederland B.V.
Met circa 1.700 medewerkers bundelt Sogeti meer dan 30 jaar ICT-kennis en -expertise in één bedrijf. Het ontwerpen, realiseren, implementeren, testen en beheren van ICT-oplossingen behoort tot haar core-business. Middels de inzet van ICT wil Sogeti bijdragen aan het behalen van de operationele doelstellingen van haar klanten in de top-200 van het Nederlandse bedrijfsleven.

Eén van Sogeti's specialismen is het bouwen en beheren van informatiesystemen die 7x24 draaien en betrouwbaar moeten zijn (HP NonStop Server(tm), voorheen Tandem). Sogeti-methodieken als TMap(r), TPI(r) en DYA(r) zijn uitgegroeid tot internationale standaarden. Meer informatie over Sogeti is te vinden op www.sogeti.nl.

Met het eigen onderzoeksinstituut ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie) houdt Sogeti zicht op de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied en kan zij optimaal inspelen op de actualiteit. ViNT helpt organisaties bij het volgen van ontwikkelingen op ICT-gebied, door verkenningen uit te voeren op ICT-gebied en hierover te rapporteren.