PERSBERICHT
08/12/2003

Evaluatie van het Schelpdiervisserijbeleid

Op donderdag 11 december wordt de wetenschappelijke evaluatie van het Schelpdiervisserijbeleid (Slotdocument EVA2) aangeboden aan Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De aanbieding is om 12.45 uur in het Novotel in Den Haag, Hofweg 5-7. Vertegenwoordigers van de media worden van harte uitgenodigd om deze overhandiging bij te wonen. Programma:
12.35 Ontvangst
12.45 Welkom
12.50 Presentatie hoofdconclusies eindrapport EVA2 door Bruno Ens, onderzoeker bij Alterra en leider van het onderzoeksmanagement 13.00 Overhandiging eindrapport aan minister Veerman 13.05 Reactie minister Veerman
Aansluitend vindt een presentatie plaats die speciaal bedoeld is voor journalisten:
13.45 Uitgebreide presentatie resultaten eindrapport EVA2 door onderzoekers
14.10 Gelegenheid tot vragen aan onderzoekers

Informatie over het EVA2 onderzoek en over de ontwikkeling van het nieuwe schelpdiervisserijbeleid is ook te vinden op www.minlnv.nl/eva2.

Factsheet EVA2
Nieuw schelpdiervisserijbeleid
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelt nieuw beleid voor de schelpdiervisserij. In 1993 is beleid voor de schelpdiervisserij in de Structuurnota Zee en Kustvisserij vastgelegd. Vervolgens vond een tussentijdse evaluatie van dat beleid plaats, die in 1998 is afgesloten. Naar aanleiding van deze eerste evaluatie is in 1999 het beleid voor de schelpdiervisserij in de kustwateren bijgesteld. Als vervolg op deze eerste evaluatiefase is in 1999 de tweede fase van het evaluatieonderzoek gestart onder de naam '´EVA2´´. Dit onderzoek is nu afgerond en de bevindingen zullen als basis dienen voor het formuleren van nieuw beleid voor de schelpdiervisserij in de Nederlandse kustwateren, toegespitst op de Zeeuwse Delta en de Waddenzee.

EVA2

EVA2 vindt plaats onder regie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en moet leiden tot voldoende kennis om beslissingen te kunnen nemen over het schelpdiervisserijbeleid in de toekomst. De evaluatie heeft ook tot doel de relatie tussen schelpdiervisserij en de natuurwaarden van het ecosysteem in kaart te brengen. De discussie over het beleid spitst zich toe op mosselen en kokkels. De vraag is of, en zo ja hoe, economische belangen van vissers verenigbaar zijn met de ecologische belangen. De Waddenzee is een internationaal erkend natuurgebied dat onder druk staat. Ook de Zeeuwse Delta staat bekend om waardevolle flora en fauna. De visserijsector heeft een economisch belang. Over het samengaan van die belangen zijn de meningen verdeeld. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek moet zorgen voor voldoende inzicht om tot een afgewogen oordeel te komen. In dat proces consulteert het ministerie van LNV de visserijsector en natuurbeschermingsorganisaties.