Gemeente Geldermalsen

Aandacht voor zwerfvuurwerk, Geldermalsen doet mee aan landelijke actie

11 december 2003 - De gemeente Geldermalsen is één van de bijna honderd gemeenten die dit jaar meedoen aan de landelijke Schoonmaakactie Zwerfvuurwerk, een initiatief van de landelijke Stichting Consument en Veiligheid.

Vuurwerk is leuk, maar heeft ook zijn mindere kanten. Zo is er elk jaar weer een groot aantal slachtoffers te betreuren als gevolg van een vuurwerkongeval. Organisaties als de Stichting Consument en Veiligheid streven ernaar het aantal vuurwerkslachtoffers omlaag te brengen en bovendien de ernst van de letsels terug te dringen. Dit wordt gedaan door de inzet van grote voorlichtingscampagnes tijdens de laatste drie weken van het jaar, maar ook door samen met Nederlandse gemeenten acties te ontwikkelen. Dit keer gaat het om de Schoonmaakactie Zwerfvuurwerk.

Ongelukken ontstaan voor, tijdens, maar ook na oud en nieuw. Jaarlijks gebeuren 20% van alle vuurwerkongelukken op Nieuwjaarsdag. Bij vele daarvan zijn kinderen betrokken. Zij proberen weigeraars die s nachts zijn blijven liggen opnieuw af te steken, met alle onvoorspelbare gevolgen van dien. Dit gevaar is minder groot wanneer het geregend heeft, maar dan ontstaat er een nieuw probleem: je glijdt namelijk gemakkelijk uit over de natte rode papier- en kartonpulp. Ook hiervan zijn genoeg voorbeelden met letselschade te noemen. Vuurwerkafval blijft daarmee een probleem.

In de eerste plaats ziet het gemeentebestuur het als een verantwoordelijkheid van burgers zelf om na het afsteken van vuurwerk het afval even op te ruimen. Helaas wordt die eigen verantwoordelijkheid nog niet door iedereen gezien. Vandaar dat medewerkers van de gemeente op hun Nieuwjaarsdag toch op pad gaan om met een veegwagen op een groot aantal plaatsen het achtergebleven vuurwerk op te ruimen.
De oproep van het gemeentebestuur: ruim na het afsteken van vuurwerk de rommel op, daardoor blijft de veegploeg op Nieuwjaarsdag een langdurige inzet bespaard. Als dat geen goed voornemen is..!!