FNV HORECABOND

FNV Horecabond gaat CAO afsluiten met Van der Noordt

Van der Noordt Personeelsdiensten gaat met de FNV om tafel voor het afsluiten van een CAO. De FNV Horecabond is leidend bij deze onderhandelingen waaraan verder FNV Bondgenoten deelneemt. Ruim de helft van de rond vierduizend personeelsleden van Van der Noordt werkt immers in de horeca en catering.

Van der Noordt Personeelsdiensten in Almelo wil met de vakbonden om tafel nadat begin december minister De Geus van SZW heeft besloten dat de door het bedrijf opgerichte werknemersvereniging niet voldoet aan de eisen van een vakbond. Volgens de minister is deze vereniging niet onafhankelijk genoeg van de werkgever.
Payrollbedrijf Van der Noordt neemt personeel van bedrijven in dienst om alle personeelszaken van de oorspronkelijke werkgever over te nemen. Dat betekent echter ook dat bijvoorbeeld horecapersoneel dan niet meer onder de CAO Horeca valt. Deze praktijken zijn de gevestigde vakbonden al langer een doorn in het oog, omdat daardoor geen eenheid en controle meer bestaan op de arbeidsvoorwaarden binnen een sector.
Van der Noordt wilde vrijstelling van de CAO van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, ABU, waar het bedrijf onder viel. Van der Noordt wil echter liever met andere vakbonden om tafel om tot een bedrijfs-CAO te komen. Omdat het bedrijf het merendeel van de activiteiten in de horeca ontplooit, neemt de FNV Horecabond daarbij het voortouw.
De FNV Horecabond gaat nu alle werknemers van Van der Noordt infomeren over deze ontwikkeling en uitnodigen voor bijeenkomsten. Daar moeten dan de eisen uit rollen waarmee de FNV Horecabond de onderhandelingen over de CAO Van der Noordt gaat beginnen.

Noot (