GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 11 december 2003 13:52
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Verbod kokkelvisserij kan nog voor de Kerst

(11 december 2003)

Een verbod op de kokkelvisserij kan nog voor de Kerst geregeld worden. En zo'n verbod is hard nodig, nu wederom blijkt dat de mechanische kokkelvisserij slecht is voor de Waddenzee.

Dinsdag stemt de Kamer over een voorstel van GroenLinks om de kokkelvisserij vanaf volgend jaar te stoppen.

Vandaag verschenen de resultaten van het langverwachte onderzoek naar de schelpdiervisserij, EVA-2. Kokkel- en mosselvisserij hebben ervoor gezorgd dat duizenden vogels zijn verhongerd en dat het bodemleven van het Wad is geruïneerd. 'Niemand kan nog om deze feiten heen. Een verbod moet er nu komen, en dat kan met het voorstel van GroenLinks', aldus Wijnand Duyvendak. GroenLinks diende onlangs een amendement in op de Natuurbeschermingswet. Hiermee kan de mechanische kokkelvisserij per 2004 verboden worden. 'Als de Kamer ons voorstel steunt, is het voor de Kerst geregeld'.

De Waddenzee is een beschermd natuurgebied op grond van de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn. Hierin horen dergelijke schadelijke activiteiten niet thuis. Tegenstanders van een verbod wijzen vaak op de gevolgen voor de (lokale) economie. GroenLinks vindt deze gevolgen wel te overzien. De sector draait al jaren verlies. In totaal zijn zes schepen volledig afhankelijk van kokkels. Het gaat daarbij om circa twaalf arbeidsplaatsen. GroenLinks wil dat voor deze mensen een sociaal plan komt. Een grootschalige opkoop of een kokkeltax is dan ook niet nodig.

Dinsdag a.s. zal de Kamer naar alle waarschijnlijkheid stemmen over het voorstel van GroenLinks.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -