Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

11-12-2003

Ontslagronde NSR botst met veiligheid

CNV Spoorwegen maakt zich zorgen over de veiligheid in en om de treinen in de toekomst. Nu NS Reizigers aankondigt nog eens bijna
1.500 banen te schrappen onder machinisten en conducteurs lijkt de bezetting op de treinen wel erg marginaal te worden. Hoe komt het thema sociale veiligheid dan uit de verf in de toekomst, zo wil vakgroepbestuurder Jerry Piqué van CNV Spoorwegen graag van NSR weten.

Het spoorbedrijf heeft aangekondigd tot aan 2008 drastisch te zullen schrappen in het aantal arbeidsplaatsen onder het rijdend personeel. Volgens NSR zonder gedwongen ontslagen. Maar Piqué heeft daar zn twijfels over. Het gaat om nogal wat arbeidsplaatsen. En ik vraag me echt af of je in vier jaar tijd een natuurlijk verloop van duizend mensen hebt. Ik zie het er eerder van komen dat al die nieuwe mensen onder het rijdend personeel, die met een tijdelijk contract zijn binnen gehaald, straks gewoon weer op straat komen te staan. Leuk is anders. De tijd van een baan voor het leven bij het spoor is daarmee echt helemaal voorbij.

Houten, 11 december 2003

Nadere inlichtingen:

Jerry Piqué (vakgroepbestuurder):
023 - 568 46 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243