STICHTING NEDERLAND SCHOON


Ontwerpers in actie tegen zwerfafval

Inschrijving Zwerfafval Innovatie Award vandaag van start

Den Haag, 11 december 2003 - Onder de naam 'Zwerfafval Innovatie Award' organiseren Nederland Schoon en SVM-PACT een ontwerpwedstrijd voor industriële vormgevers. De wedstrijd komt voort uit het Convenant Verpakkingen III waarin staat dat het bedrijfsleven zich inspant om een innovatie te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen die bijdraagt aan de vermindering van zwerfafval. Dit is tegelijk de opdracht voor de deelnemers aan Zwerfafval Innovatie Award. De winnaar ontvangt een hoofdprijs van 5.000 euro en ondersteuning om het winnende ontwerp in productie te nemen.

Zwerfafval op straten en langs wegen is voor veel mensen een grote ergernis. Onder zwerfafval vallen o.a. blikjes, flesjes, peuken, lege bakjes, papiertjes en kauwgom. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren, recreanten en automobilisten de grootste vervuilers zijn. Het doel van de 'Zwerfafval Innovatie Award' is, een bijdrage te leveren aan het verminderen van de hoeveelheid zwerfafval in Nederland.

De deelnemers krijgen de opdracht om een innovatie te bedenken die er voor zorgt dat de hoeveelheid zwerfafval terug gedrongen wordt. Het ontwerp kan zowel een (etenswaren)verpakking zijn als een voorziening waarbij het afval niet op straat belandt. Een voorbeeld van een verpakkingsinnovatie is het bliklipje, dat enkele jaren terug werd vervangen door een exemplaar dat aan het blikje vast blijft zitten bij opening. Bij voorzieningen kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de Snel Weg, het afvalzakje speciaal voor in de auto. Voorwaarden voor het ontwerp zijn, dat het om een nieuw idee gaat en dat het ontwerp functioneel en makkelijk bruikbaar moet zijn. Daarnaast moet gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en moet het geschikt zijn voor massaproductie. Uitgebreide informatie over de wedstrijd is te vinden op www.nederlandschoon.nl.

De ontwerpen kunnen van 11 december 2003 tot 8 maart 2004 ingeleverd worden bij de organisatie (Organisatie Zwerfafval Innovatie Award, Parnassusweg 103, 1077 DE in Amsterdam). De jury bepaalt vervolgens de tien beste ontwerpen. Aan de bedenkers hiervan wordt gevraagd om een model te produceren. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Week van Nederland Schoon in september 2004.

SVM-PACT
SVM-PACT is de uitvoeringsorganisatie van het Convenant Verpakkingen III. In het convenant hebben Rijk, Gemeenten en Bedrijfsleven harde afspraken gemaakt over preventie, hergebruik, inzameling en recycling van verpakkingen. Bij het convenant zijn 250.000 bedrijven aangesloten.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie: voor meer informatie over de Zwerfafval Innovatie Award, kunt u terecht bij Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon, via 070-3042080, secretariaat@nederlandschoon.nl, www.nederlandschoon.nl of Rene de Bondt, SVM-PACT, via 070-3824042.

11 dec 03 16:09