Partij van de Arbeid



Den Haag, 11 december 2003



Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid



1. Bent u ervan op de hoogte, dat door een besluit van de Centrale Raad van Beroep het UWV verplicht is om alle, dus ook nieuwe werkgevers, informatie te verstrekken over WAO-besluiten?



2. Kunt u aangeven hoe deze uitspraak van de CRvB zich verhoudt tot: 1) Wet REA, 2) Wet Bescherming Persoonsgegevens, 3) Wet op Medische Keuring en 4) Wet Gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte die per 1 december 2003 van kracht wordt?



3. Is het u bekend, dat arbeidsgehandicapten problemen ervaren bij het vinden van passend werk door een hardnekkig, negatief beeld dat bestaat over arbeidsgehandicapten?



4. Deelt u onze zorg, dat verstrekking van WAO-besluiten aan nieuwe werkgevers de toch al geringe reïntegratiekans van arbeidsgehandicapten negatief kan beïnvloeden?



5. Hoe kijkt u aan tegen het dilemma dat door verstrekking van WAO-besluiten aan nieuwe werkgevers ontstaat, namelijk dat de informatie over het WAO-verleden van een werknemer kan leiden tot financieel voordeel voor de werkgever, óf tot ongelijke behandeling van de werknemer?



6. Acht u het belang van de mogelijke negatieve gevolgen van dit besluit voor de werknemer kleiner of groter dan de mogelijke gunstige financiële gevolgen voor de werkgever?



7. Welke mogelijkheden ziet u, om te waarborgen dat gezondheid en WAO-verleden niet op een negatieve manier als selectiecriterium gehanteerd worden bij reïntegratie?