BASF

Twee nieuwe platforms Wintershall in bedrijf

Wintershall heeft twee platforms voor de productie van gas in de Nederlandse Noordzee in bedrijf genomen. Platform L5-B is goed voor
1,8 miljoen m³ gas per dag, platform Q4-C voor bijna 3,5 miljoen m³.

Binnen een maand hebben beide platforms samen bijna 160 miljoen m³ gas naar de oppervlakte gebracht. Met deze hoeveelheid kunnen ongeveer 950.000 huishoudens worden voorzien van gas. "Dit is een topproductie in recordtijd", aldus Reinier Zwitserloot, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BASFs dochteronderneming Wintershall.

De voorbereidingen voor de planning en bouw van beide platforms duurde ongeveer een jaar. "De bouw voor beide platforms verliep zonder problemen. Zo konden wij eerder dan gepland beginnen met de productie", zegt Rob Beers, Deputy General Manager Winterhall Nederland.

Het gas komt uit een diepte van bijna 5000 (L5-B) respectievelijk 3500 meter (Q4-C). De Q4C heeft een grondoppervlakte van 1.116 m². Het kolos weegt 3120 ton.
Het L5-B platform is met haar 204 m² duidelijk kleiner. Beide platforms zijn alleen periodiek bemand. Vanaf een ander platform bestuurt, ofwel opereert Wintershall beide platforms. Ondanks de besturing vanaf andere platforms - waardoor de platforms not normally manned genoemd worden - biedt de Q4-C plaats voor elf personen. Op het platform L5-B kunnen op tijdelijk basis, zes medewerkers ondergebracht worden.

Door de overname van de olie en gas onderneming Clyde Netherlands B.V. in november 2002 is Wintershall een van de drie grootste producenten van aardgas in Nederland en heeft zij in totaal 24 platforms in de Noordzee.

BASF is één van de toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).

BNL 11 dec 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203