Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdamse literatuur op Slotavond Noodfaculteit

De moderne Rotterdamse literatuur staat centraal op de Slotavond waarmee de Noodfaculteit Letteren Rotterdam de reeks Lof der Letteren afsluit. Rotterdam-kenner Jan Oudenaarden vertelt over dichters en schrijvers in het Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Aan de Slotavond wordt verder meegewerkt door Natascha Kuit, redacteur en presentatrice van RTV Rijnmond en de Woorddansers. Ook komen er sprekers uit het bedrijfsleven, wetenschap en cultuur. De Slotavond is op 11 december in het Bibliotheektheater. De toegang is gratis.

Rotterdam heet een werkstad te zijn, maar we leven hier niet bij 'tonnemaat en stukgoed' alleen. Wist u dat Ter Braak, Elsschot, Leopold en Bloem langere tijd in Rotterdam hebben gewoond en gewerkt? Wist u dat de enige echte stadsroman in en over Rotterdam is geschreven? Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Wat weet u van de tijd daarna? Kent u Meneer Pardoel? Kent u Martin Mooij? Jan Oudenaarden praat u bij over de geschiedenis van de Rotterdamse letteren na 1945.Gaan we gouden tijden tegemoet?

Jan Oudenaarden (Rotterdam, 1943) studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1984 schreef hij 'Wat zeggie? Azzie val dan leggie!', een speurtocht naar het dialect van Rotterdam. Hierna volgden boeken over tal van Rotterdamse onderwerpen. Hij werkte mee aan enige verhalenbundels en met een beschouwing over de Rotterdamse literatuur in de twintigste eeuw aan de jubileumbundel voor uitgeverij Ad. Donker te Rotterdam. Oudenaarden is columnist bij Radio Rijnmond. In 1993 ontving hij de Laurenspenning vanwege 'zijn verdiensten op historisch en cultureel gebied voor de stad Rotterdam'.

Onder het motto 'Lof der Letteren' houdt de Noodfaculteit Letteren Rotterdam een reeks colleges waarin het belang van letterenstudies voor de huidige faculteiten van de EUR wordt belicht. Na economie, wijsbegeerte, rechten, medicijnen en geschiedenis volgen nu de sociale wetenschappen. Op 11 december wordt dit derde semester van de Noodfaculteit afgesloten met een grootse slotmanifestatie.

Ondanks veelvuldige beloften heeft de inmiddels dertigjarige Erasmus Universiteit Rotterdam nog steeds geen volwaardige letterenfaculteit. De Stichting Noodfaculteit Letteren is opgericht door het Rotterdams Letterenoverleg om bij te dragen aan uitbreiding van de letterenstudies in de Maasstad. De huidige collegereeks wordt georganiseerd met steun van de Rotterdamse Kunststichting en het Prins Bernard Cultuurfonds Rotterdam en in samenwerking met Studium Generale en het Bibliotheektheater.


Plaats van handeling is het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam, de aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis!

EINDE PERSBERICHT

---

Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam
Feico Houweling, voorzitter
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
tel. huis: 010-4567682
tel. werk: 010-4175831
noodfaculteit@xs4all.nl
www.noodfaculteit.nl