Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie maakt genomineerden provinciale Milieuprijs bekend

4-12-2003
Een bedrijf dat oude accu's en batterijen een tweede leven geeft, is één van de drie genomineerden voor de provinciale Milieuprijs 2003. De uitreiking vindt plaats op 11 december. Ook reikt de provincie een prijs uit aan de beste twee 'Leren voor Duurzaamheid' projecten.

Provinciale Milieuprijs 2003
Sinds 1994 stelt de provincie Utrecht elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor drie bedrijven of instellingen binnen de provincie die milieuwinst boeken.
Dat kan op verschillende vlakken: afvalstoffenbeleid, mobiliteit, landbouw of interne milieuzorg. De genomineerden worden beloond met geldprijzen die variëren van 700,- tot 4500,-. De winnaars moeten de geldprijzen besteden aan nieuwe milieu-investeringen, zodat er een blijvende impuls wordt gegeven aan milieubewust ondernemen.

De drie genomineerden zijn dit jaar: Miton Accu's en Batterijen in Utrecht, Future Green in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) en fruitbedrijf Henk Uijttewaal in 't Goy (gemeente Houten) samen met Bertus van Doorn uit Werkhoven (gemeente Bunnik) en Ariën Smorenburg uit Woerden.
Miton Accu's en Batterijen in Utrecht zorgt ervoor dat accu's en batterijen van oplaadbare elektrische apparaten (boormachines, tandenborstels, ect.) weer als nieuw worden en daardoor kunnen worden hergebruikt. Miton vervangt onderdelen van de batterij (cellen) in bestaande behuizing en bespaart daarmee de aanschaf van nieuwe apparaten. Hierdoor vindt een positieve beïnvloeding plaats van de weggooimentaliteit.
Future Green verlengt de levensduur van cartridges (met een hoge milieubelasting) door het inzamelen, opnieuw vullen en verkopen via distributiebedrijven. Daarbij wordt extra milieuwinst geboekt door het scheiden van afval in het productieproces voor hergebruik en het ontwikkelen van een zuiveringsinstallatie om spoelwater te zuiveren. De drie fruitbedrijven passen in een proefproject de nieuwe milieuvriendelijke methode tegen vruchtboomkanker toe. De fruittelers behandelen hun vruchtbomen tegen kanker met celkalk (kalk verdund met water) via de beregeningsinstallatie. Het is een goedkoop, eenvoudig en effectief middel dat niet belastend is voor het milieu.

Prijs voor projecten 'Leren voor Duurzaamheid'
Dit jaar sluit de provincie het programma Leren voor Duurzaamheid af. Het doel was om het moeilijke begrip 'duurzaamheid' onder de aandacht te brengen bij de burgers in de provincie Utrecht. Uit 31 projecten zijn er twee nominaties voor de beste projecten: Multicultureel Instituut in Utrecht (MIU) en het Natuur en Milieueducatie Centrum De Woudreus in Wilnis (gemeente De Ronde Venen).
Het MIU heeft een training opgezet voor mensen werkzaam in de natuur en milieubranche om hun aanbod aantrekkelijk te maken voor allochtone groepen. De Woudreus heeft een programma ontwikkeld om middelbare scholieren actief te betrekken bij de toekomstplannen voor de inrichting van het landelijk gebied in hun gemeente.

Natuur- en Milieuprijs
Op deze middag wordt door het IVN Consulentschap Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht de Natuur- en Milieuprijs uitgereikt aan vrijwilligersorganisaties die creatieve of vernieuwende ideeën uitvoeren en zich inzetten voor natuur, milieu of landschap.

Meer informatie: Martine Diaz, (030) 258 2657 of martine.diaz@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Martine Diaz, telefoon 030 258 26 57 of Martine.Diaz@provincie-utrecht.nl