Crown Van Gelder Papierfabrieken

Velsen-Noord, 11 december 2003

Winst CVG voor 2003 daalt minder dan verwacht
Marktomstandigheden blijven moeilijk
Eerste fase voor verbetering en verhoging productiecapaciteit aanbesteed

Resultaatontwikkeling
Op basis van de resultaten tot eind november en een inschatting van de resultaten over december, verwacht CVG dat de nettowinst over 2003 tussen 10% en 20% lager zal uitvallen ten opzichte van 2002 (EUR 9,8 miljoen). Dit betekent een opwaartse bijstelling van de eerdere prognose van een aanzienlijk lagere winst ten opzichte van 2002. Een deel van de productie is aangewend ten behoeve van voorraadopbouw om de productieterugval als gevolg van de geplande stilstand van papiermachine 2 (PM 2) in mei 2004 te compenseren. Hierdoor wordt in het vierde kwartaal 2003 minder papier afgezet in het segment overzeese export, dat traditioneel lagere tot zelfs negatieve marges kent. Het gevolg hiervan is een betere afzetmix voor CVG met per saldo een gemiddeld betere verkoopmarge bij een licht lagere afzet als gevolg van de voorraadopbouw. De papiermachines zijn door deze voorraadopbouw goed bezet met een tijdelijk positief effect op het resultaat.

Marktontwikkelingen
De orderinstroom in de Europese markt van houtvrij ongestreken papier laat de afgelopen maanden een lichte verbetering zien. Deze orderinstroom bleef over de eerste drie kwartalen 3% achter in vergelijking met dezelfde periode van 2002. Dit betekent een relatief herstel van het beeld in vergelijking met het eerste halfjaar van 2003, toen de orderinstroom nog 5% achterbleef ten opzichte van 2002. De verkoopprijzen staan onder druk door hevige concurrentie en lage capaciteitsbenutting in de naburige sector van de gestreken papieren, waardoor ook vanuit deze sector ongestreken papier zijn weg vindt in de voor CVG reguliere afzetkanalen. Gedeeltelijk wordt de versterkte concurrentie binnen Europa verklaard door de gedaalde USD-koers, waardoor export vanuit Europa naar Amerika minder rendabel wordt en omgekeerd Europa een aantrekkelijke markt wordt voor niet-Europese producenten.

De prijzen van de benchmarkcelstof NBSK, verhandeld in USD, zijn sinds begin 2003 gestegen met circa 26%. Als gevolg van de daling van de USD ten opzichte van de EUR wordt bijna de helft van deze forse verhoging gecompenseerd, waardoor een stijging van 14% in EUR resteert. Deze gestegen grondstofprijzen kunnen door de scherpe concurrentie en economische situatie in de afzetmarkten niet omgezet worden in hogere verkoopprijzen, waardoor margedruk optreedt.

Investeringen IMP II
De voorbereiding voor het investeringsmeerjarenplan (IMP II) ligt op schema. Op 26 september 2003 is aan de Europese machinebouwer Voith Paper voor een bedrag van EUR 19 miljoen opdracht verleend voor de uitvoering van de ombouw van de PM 2. De ombouw van de PM 2 zal in mei 2004 worden uitgevoerd en circa een maand in beslag nemen. Door de ombouw zal in 2004 per saldo minder capaciteit beschikbaar zijn met als gevolg een eenmalig negatief effect op het resultaat. Om de afnemers van CVG ook gedurende de ombouwperiode optimaal te kunnen blijven beleveren, zal in de komende maanden extra voorraad worden opgebouwd. De totale productiecapaciteit zal na voltooiing van de ombouw van beide papiermachines geleidelijk toenemen van circa 190.000 tot circa 225.000 ton per jaar.

Voertaal jaarverslagen CVG
De Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders van Crown Van Gelder N.V. gehouden op 9 oktober jl., heeft besloten om vanaf 1 januari 2004 (over het verslagjaar 2003) de voertaal voor het jaarverslag, de toelichting en de omschrijving van de posten in de jaarrekening te wijzigen naar het Engels.

De overwegingen hiervoor waren dat NextPrime een aantal eisen stelt aan frequentie, inhoud, vorm en taalkeuze waarin financiële informatie moet worden verstrekt. Dit heeft mede ten doel de toegankelijkheid en transparantie van de verslaggeving te bevorderen. Crown Van Gelder N.V. heeft uit praktische en kostenoverwegingen besloten om alle officiële financiële berichtgevingen, inclusief het financiële jaarverslag voortaan uitsluitend in de Engelse taal te publiceren.

De onderneming is zich ervan bewust dat behoefte blijft bestaan aan Nederlandstalige informatie. Crown Van Gelder N.V. zal daarom een niet door de accountant gecontroleerde verkorte versie van het financiële jaarverslag in het Nederlands uitgeven. Hierin zijn het directieverslag, de kerncijfers, de resultatenrekening, balans en het kasstroomoverzicht opgenomen. Deze versie zal ook op de website van Crown Van Gelder N.V. worden geplaatst.

Op 13 februari 2004 voorbeurs zal CVG de jaarresultaten over 2003 publiceren