FNV Berichtenservice

Acties Omroeporkesten tijdens Muziekdagen

Live uitzendingen van radioprogramma's onderbreken om het publiek uitleg te geven over hun bezwaren tegen een bezuiniging van 22 procent op hun budget. Hiermee starten de omroeporkesten (Metropole Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest), gesteund door FNV KIEM en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, hun acties tegen bezuinigingsplannen. Dat meldt het FNV e-Magazine op 10 december.

De musici voeren actie tijdens de Muziekdagen in Vredenburg in Utrecht, die van 12 t/m 14 december worden gehouden. Vrijdag 12 december bijt het Metropole Orkest de actiespits af, op zaterdag en zondag gevolgd door de andere orkesten en het Groot Omroepkoor.

Het actiecomité van deze orkesten heeft vandaag ook een draaiboek opgesteld dat loopt tot november 2004. De aard van de acties blijft een verrassing.

Wel zullen de musici onverwachte acties houden tijdens publieke optredens van verantwoordelijk staatssecretaris Van der Laan van OCW. Ook tijdens het Kamerdebat over de Cultuurnota 2005-2008 zullen ze zich manifesteren.

De omroeporkesten moeten van de politiek zo'n 22 procent (7,5 miljoen) van hun budget van 33 miljoen inleveren. Dat kost minstens 100 banen.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: politiebond boos op verbod piercing; winkelpersoneel tegen 'terreur' kerstmuziek; en stakingen bedreigen kerstbiefstukje.

10 december 2003