P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 12 december 2003

Merger & Acquisition Awards 2003 naar Fugro, Heineken en RAET

De M&A Awards 2003 zijn toegekend aan Fugro, Heineken en Raet. Dit bleek vandaag op de 4e Dag van de Overname, georganiseerd door Alex van Groningen Corporate & Finance Training. De prijzen werden toegekend door een jury onder leiding van Hans Schenk, professor of Organisational Economics en Director of the Tjalling C. Koopmans Research Institute (Universiteit van Utrecht).

Best M & A Strategy

FUGRO is winnaar van de Best M&A Strategy Award. Het bedrijf slaagt er nu al jaren in, mede dankzij een uitgekiend overnamebeleid, zeer snel te groeien. Het groeitempo ligt zo hoog dat een verdubbeling van de omzet in vijf jaar voor Fugro niet ongebruikelijk is. Daarbij is Fugro uitgegroeid van een ingenieursbedrijf tot een onderneming die gegevens verzamelt en interpreteert over de bodem en het aardoppervlak en olie- en gasmaatschappijen adviseert. Hierdoor is Fugro aanzienlijk minder cyclisch geworden en is de onderneming erin geslaagd veel hoogrenderende activiteiten aan haar portefeuille toe te voegen.

Best Acquisition

HEINEKEN is winnaar van de Best Acquisition Award. Het bedrijf hield zich gedeisd tijdens de overnamegekte die de sector vanaf het einde van de jaren negentig in de ban hield. Verstandig, achteraf bezien: de belangrijkste concurrenten van Heineken betaalden te veel voor overnames, Heineken kon geld reserveren voor een grote overname tegen de tijd dat de prijzen gedaald waren. En die overname kwam er: de acquisitie van de Oostenrijkse brouwer BBAG ter waarde van 1,9 miljard euro is de grootste overname die Heineken ooit heeft gedaan.

Best Management Buy-Out

RAET is winnaar van de Best Management Buy-Out-award. De verzelfstandiging van Raet heeft als voornaamste voordeel dat er een betere marketing en communicatie kan plaatsvinden dan toen het bedrijf zat "weggestopt" bij Getronics. De strategie van het nieuwe Raet is er namelijk op gericht haar leidende marktpositie uit te bouwen door te blijven investeren in haar dienstverlening, salarissystemen en HR applicaties. Het bedrijf verwacht vooral groei door organisaties die hun salarisadministratie willen outsourcen, en wil hiermee in de komende vijf jaar 86 procent omzetgroei behalen. De juryleden hebben vertrouwen in Raet als stand alone bedrijf, al vragen zij zich wel af of die doelstelling niet te ambitieus is.

Theo Willemsen, CEO van Raet, in het Jaarboek M&A: "De Buy-Out is een groot succes. Het is natuurlijk lastig om dat te kwantificeren na zo'n korte tijd. Maar gevoel speelt hierbij ook een grote rol. Alles en iedereen is merkbaar gemotiveerder dan ooit. Je merkt dat de werkhouding positiever is geworden."

Voor meer informatie:

Alex van Groningen, tel: 06 50 643 283


Noot voor de redactie,