Politie Friesland


Politieberichten van 11/12 13.00 uur t/m 12/12 07.00 uur

Fryslân 12-12-2003 - Voor informatie kunt u terecht bij Bureau Communicatie, 0900-8844

Drachten: aanrijding met dodelijke afloop

Op donderdag omstreeks 18.55 uur heeft er een eenzijdige aanrijding met dodelijke afloop de Zuiderhogeweg plaatsgevonden. Een 27-jarige automobilist uit Drachten stond bij de stoplichten richting de A7. Bij het groen worden van het stoplicht trok de auto op waarbij hij vermoedelijk met de auto in een slip raakte. De auto is over de weg gaan glijden en ramde eerst een verkeerslicht aan de linkerkant van de weg. Na deze aanrijding is de auto vervolgens tegen een verkeersbord gebotst. De bestuurder van de auto overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De inzittende, een 26-jarige inwoonster uit Drachten, raakte gewond en is met de ambulance naar Nij Smellinghe gebracht. De weg is twee uren afgezet geweest, de politie heeft het verkeer omgeleid. Bureau Ongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Buitenpost: aanrijding met letsel

Op donderdag om 14.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Lauwersmeerweg. Een 37-jarige automobilist uit Kollum reed in de richting Buitenpost. Op de Lauwersmeerweg haalde de automobilist een vrachtwagen in. Vanuit tegengestelde richting kwam een 71-jarige automobilist rijden. Om een aanrijding met deze automobilist te voorkomen, stuurde de 37-jarige automobilist naar links en kwam daardoor in de linkerberm terecht waarbij een verkeersbord raakte. Vervolgens kwam de auto in een slip en kwam weer op de rijbaan terecht. De auto schoot vlak voor de vrachtwagen en kwam via de rechterberm in de sloot terecht. De brandweer zorgde ervoor dat de auto niet verder in de sloot kon glijden. Omstanders verleenden eerste hulp. De automobilist is met de ambulance naar de Sionsberg in Dokkum gebracht.

De Blesse: aanrijding met letsel Op donderdag om 15.40 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Steenwijkerweg tussen een 17-jarige bromfietser uit Steenwijk en een 61-jarige automobilist uit Blesdijke op de Steenwijkerweg. De automobilist wilde rechtsaf slaan, tegelijkertijd reed in dezelfde richting de bromfietser. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser raakte gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen gebracht.

Deinum: aanrijding met letsel Op donderdag omstreeks 17.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Westergoawei. Een 48-jarige automobiliste uit Ried reed in de richting Marssum. Voor haar reden twee autos: een auto met daarin een 18-jarige automobilist uit Franeker en een auto bestuurd door een 55-jarige man uit Berlikum. De autos voor de 48-jarige automobiliste remden, de automobiliste kon zo snel niet remmen en botste op de voor haar rijdende 18-jarige automobilist waardoor deze weer op de auto botste met daarin de 55-jarige automobilist. De 18-jarige automobilist en zijn bijrijder (woonplaats en leeftijd niet bekend) zijn met de ambulance naar het MCL-Zuid in Leeuwarden gebracht met rug- en nekklachten.

Leeuwarden: diefstal uit kassa Op donderdag omstreeks 20.00 uur heeft een onbekende man een greep gedaan in de kassa van een winkel aan de Oostersingel. De verdachte vroeg aan een medewerkster of zij geld kon wisselen voor een winkelkar. Terwijl de kassa openging voor het wisselen, pakte de verdachte een aantal biljetten uit de kassa en ging ervan door. Signalement van de man: tussen de 20 en 30 jaar oud, ongeveer 1.90 lang, breed postuur, hij droeg een gebreide muts, een trainingsbroek en een trui met op de mouwen strepen. De medewerkster heeft aangifte gedaan bij de politie.

Drachten: woninginbraak Op donderdag tussen 13.00 en 19.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Bloemkamp. Men heeft een raam geforceerd. Uit de woning zijn onder andere een klok en een aantal cds weggenomen. De 73-jarige bewoner heeft aangifte bij de politie gedaan.

Leeuwarden: toezicht binnenstad Tussen 18.00 en 22.00 uur heeft de politie toezicht gehouden tijdens de koopavond in de Leeuwarden binnenstad. Er zijn daarbij 39 bekeuringen uitgedeeld voor het fietsen zonder licht. Verder werden er 18 bekeuringen uitgedeeld in verband met parkeerverbod, stopverbod en parkeren op trottoir.

Sneek: rijden onder invloed Op vrijdag om 02.55 uur heeft de politie op de Frittemaleane een 19-jarige automobilist uit Raerd staande gehouden. De man bleek onder invloed van alcohol te rijden. Hij blies 455 ug/l aan het ademanalyse apparaat en kreeg daarmee een rijverbod van vier uren opgelegd. Op de Bothakade hield de politie een 32-jarige automobilist uit Sneek staande. De man blies 525 ug/l en kreeg daarmee een rijverbod van vijf uren opgelegd.

Heerenveen: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid Op vrijdag om 00.05 uur wilde de politie een auto die op de Ds Kingweg reed controleren. De automobilist voldeed niet aan het stopteken en reed met hoge snelheid richting Mildam. Daarna reed de auto richting Oudehorne en Nieuwehorne waarbij hij op onverandwoorde wijze andere autos inhaalde. In Hoornsterzwaag reed de auto de berm in en kon de politie de auto klem rijden. De politie heeft de automobilist aangehouden. Reden voor zijn vlucht was dat hij geen rijbewijs had en bovendien reed tijdens een rijontzegging en hij had nog verschillende boetes openstaan. De verdachte, een 26-jarige inwoner uit Steenwijk, is meegenomen naar het politiebureau. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. De auto is inbeslag genomen.

Fochteloo: aanrijding met letsel Op vrijdag om 02.30 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op het Zuideinde. De politie trof een auto waarvan de voorkant behoorlijk in elkaar zat, midden op de weg aan. De politie trof de automobiliste in een woning aan de kant van de weg aan. De automobiliste, een 23-jarige inwoonster uit Oosterwolde, verklaarde dat ze moest uitwijken voor een auto die die op haar weghelft had gereden met als gevolg dat ze tegen een boom was aangereden. De automobiliste was verward en had last van hoofdpijn en duizeligheid. Ze is met de ambulance naar het Wilhelminaziekenhuis in Assen overgebracht. Er is bloed van de automobiliste afgenomen.

Hantum: aanrijding, aanhouding verdachte Op vrijdag om 02.00 uur zag de politie een auto op het fietspad staan en in de sloot naast de Ternaarderweg lag een bestelauto op zijn zijkant. Bij de sloot stonden twee mannen, in de sloot stond een andere man. Ze verzochten de politie door te rijden omdat ze de zaak zelf zouden afhandelen. De politie rook alcohol bij de drie mannen. De politie wilde echter weten wie de bestuurder was van de bestelauto en bovendien wilden ze de man in de sloot helpen met het eruit komen. Op dat moment liepen de twee andere mannen naar de geparkeerde auto. De politie gaf aan dat ze niet moesten gaan rijden in verband met hun alcoholgebruik en wees hen op de consequenties. Eén van de mannen ging achter het stuur zitten, de andere man stapte ook in. Ze wilden wegrijden, maar de politie hield hen tegen. Een politieman pakte de linkerhand van de bestuurder vast om hem het sturen te beletten. De auto reed echter in volle vaart weg, de politieman werd een tiental meters meegesleurd met de auto. De politie heeft de bestuurder van de auto, een 34-jarige inwoner uit Ternaard, even later in Ternaard aangehouden. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verder verhoor. De man die in de sloot stond, een 26-jarige inwoner uit Ternaard, is met de ambulance met onderkoelingsverschijnselen naar de Sionsberg in Dokkum gebracht. Bij hem werd bloed afgenomen.