Centrum voor Arbeidsverhoudingen

12 dec 2003 - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Meer mensen werkzaam binnen de overheid

Het aantal mensen werkzaam bij de overheid is in 2002 met gemiddeld 4% toegenomen. Dit komt vooral doordat meer deeltijdwerkers zijn ingezet. Dit blijkt uit de publicatie 'Kerngegevens Overheidspersoneel 2002'.

De werkgelegenheid nam het meeste toe bij samenwerkingsverbanden tussen gemeenten, provincies en waterschappen (ruim 11%). Verder steeg het aantal banen in het Hoger Beroepsonderwijs met ruim 6%.

Jongeren
Ook zijn meer jongeren werkzaam binnen de overheid. Vooral in het onderwijs hebben veelal jonge onderwijsassistenten een baan gevonden. Het is voor de overheid van belang dat meer jongeren een baan vinden binnen de overheid, zodat zij de vergrijzingspiek (verwacht rond 2010) kunnen opvangen.

Vrouwen
Het aantal vrouwen in overheidsdienst is ten opzichte van 2001 iets toegenomen, van 45% naar 46%. Vooral in het primair onderwijs werken meer vrouwen. Zij werken overwegend in deeltijd, maar net als in de voorgaande jaren neemt ook het aantal vrouwen dat voltijd werkt toe.

Ouderen
Doordat de overheid ouderen stimuleert langer door te werken, is ook deze groep toegenomen. Zo heeft Defensie een bonusregeling die het voor militairen ouder dan 55 jaar aantrekkelijk maakt door te werken. Daardoor is het militair personeel ouder dan 55 jaar met 73% toegenomen.

Bron:
Persbericht ministerie van BZK

---