Centrum voor Arbeidsverhoudingen

12 dec 2003 - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Afspraak over rijksbrede vertrekregeling ouderen

Het kabinet heeft afgesproken dat bij eventuele onderhandelingen met centrales voor overheidspersoneel over sociaal flankerend beleid, de departementen één lijn trekken bij een vertrekregeling voor oudere ambtenaren.

Minister Remkes (BZK) heeft het kabinet laten weten dat de onderhandelingen met de centrales van overheidspersoneel over een rijksbreed sociaal plan, zijn mislukt. Het plan moet de sociale gevolgen opvangen van de kabinetsvoornemens om de overheid af te slanken.

Remkes heeft onder meer een vertrekregeling voor oudere werknemers voorgesteld om te voorkomen dat jongeren werknemers worden ontslagen. Deze FPU-voorziening (Flexibel Pensioen en Uittreden) komt overeen met de regeling die onlangs bij Defensie is afgesproken.

Het bod van de minister omvatte een ophoging bovenop de reguliere FPU-uitkering tot 73% (nu 70%) en een halve pensioenopbouw voor vier jaar, waarvan de premie voor driekwart door de werkgever wordt vergoed. Hiervoor was 10 miljoen euro beschikbaar.

De centrales eisen echter dat de pensioenopbouw volledig wordt voortgezet als een werknemer gebruikmaakt van een FPU-arrangement.

Minister Remkes betreurt het dat de bonden het bod hebben afgeslagen, omdat zij daarmee hebben geblokkeerd dat bij de invulling van de bezuinigingen er een gelijk sociaal flankerend beleid is voor alle rijksambtenaren. In het kabinet is op voorstel van Remkes afgesproken dat bij eventuele onderhandelingen op departementaal niveau over sociaal flankerend beleid, de werkgevers in de sector Rijk voor het FPU-arrangement één lijn trekken.

De minister is overigens altijd bereid met de centrales een akkoord te sluiten over het rijksbrede sociaal plan op basis van zijn eerdere eindbod.

---