Ingezonden persbericht


Utrecht, 20 november 2003

PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Kwetsbare Plekken

Foto-expositie van Jannes Linders

12 december 2003 - 31 januari 2004

Opening

vrijdag 12 december om 16.00 uur

Tijdens de opening geeft Erik Meulenbelt (Naked Architecture) een rondleiding langs de Kwetsbare Plekken in de binnenstad die niet in de tentoonstelling zijn opgenomen. Daarna geeft Jannes Linders een toelichting op zijn werk.

Bijna iedereen kent wel een kwetsbare plek in, of aan de rand van, de stad. Plekken waar iets niet klopt, die per toeval zijn ontstaan of waar juist teveel, soms half afgemaakte, plannen over elkaar heen buitelen ('t Ledig Erf). Het kan ook zijn dat door omstandigheden of wanbeheer een plek niet goed functioneert en voor verbetering vatbaar is (Hoog Catharijne). Het kunnen locaties zijn die mooi ogen maar waar je altijd wordt weggeblazen of waar het kunstwerk niet communiceert met de omgeving, plekken die gebukt gaan onder schreeuwerige reclame, waar de rommeligheid de boventoon voert, waar je net iets harder dan normaal langs fietst of het verkeer in de knoop raakt.

Architectuurcentrum Aorta wil in de manifestatie 'Kwetsbare Plekken' de aandacht vestigen op de vormgeving van de openbare ruimte en het Utrechtse beleid ten aanzien hiervan onder de loupe nemen. De kwaliteit van de openbare ruimte is niet alleen de verantwoordelijkheid van de burgers. Wellicht dat de vernieuwde Welstandswet een bijdrage kan leveren aan een verbeterde vormgeving van de openbare ruimte. Maar misschien is er wel meer nodig dan een Welstandswet met een beperkte reikwijdte. Op stedelijk niveau moeten (landschaps)-architectuur, stedenbouw, kunst, infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte met een goed beleid op een positieve manier op elkaar worden afgestemd.

In samenwerking met het Architectencafé, de vereniging Nieuw Utrecht en het Utrechts Nieuwsblad is er onder bewoners van Utrecht een enquête gehouden over kwetsbare plekken. De fotograaf Jannes Linders heeft een selectie van deze plekken op eigen wijze in beeld gebracht. De resultaten worden in Aorta geëxposeerd. De tentoonstelling en de inventarisatie vormen het handvat voor een discussie over hoe de gemeente om gaat met de kwaliteit van de openbare ruimte en wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. Aorta wil met de manifestatie een analyse maken van de kwaliteit van onze omgeving en een bijdrage leveren aan de aandacht voor de vormgeving van het publieke domein.

Waar Aorta meer de nadruk legt op de (vormgeving van) de openbare ruimte en het Utrechtse beleid ten aanzien hiervan, wil het Utrechts ArchitectenCafé mensen uitdagen een stap verder te zetten. Het Utrechts ArchitectenCafé wil niet alleen kijken waar het wringt, maar zijn vooral op zoek naar een analyse van de potentie van sommige plekken in de stad. Wat zijn de 'sleeping beauties', de voor verbetering vatbare plekken van Utrecht? Dit hoeven niet alleen braakliggende terreinen of andere ledige erven te zijn, ook reeds bebouwde plekken komen in aanmerking. Analoog aan de actualiteit, waar ineens veel aandacht lijkt voor de plastische chirurgie (make me beautiful!) wil het Utrechts ArchitectenCafé ook concrete voorbeelden van 'extreme city makeovers' aan de orde laten komen. Wie zich aangesproken voelt kan zelf de scalpel ter hand nemen en een voorstel voor verbetering doen. Hoe zou u de vatbare plekken aanpakken?

Samenvattend kan worden gezegd dat wij, het Utrechts ArchitectenCafé, met Aorta op zoek zijn naar voor verbetering vatbare plekken in de stad Utrecht.

Jannes Linders
Jannes Linders (Dordrecht 1955) woont in Rotterdam. Jannes Linders heeft het genre van het stadslandschap geïntroduceerd in de hedendaagse Nederlandse fotografie. Zijn foto's van enkele grootschalige infrastructurele ontwikkelingen in Nederland, zoals de stedelijke ontwikkeling van het centrum van Rotterdam en de uitbreiding van Schiphol, worden veelvuldig gepubliceerd.

Hij is een documentair fotograaf en past fotografie toe voor het vastleggen van de zichtbare werkelijkheid en als methode van onderzoek naar beeld en inhoud. Jannes Linders heeft een drang zich in zijn fotografie, die hij zelf een toegepaste kunst noemt, te vernieuwen. Hij probeert specialisatie te vermijden maar veel van zijn fotowerk heeft te maken met het door de mens gemaakte landschap, stadsgezichten en architectuur. Toch is Jannes Linders een specialist, vooral in het kijken en werkt met grote beheersing met de grafische kwaliteiten van licht, ruimtelijke verhoudingen, volumes en details.

Een greep uit zijn overweldigende oeuvre:
Rotterdam Stadslandschappen; 1986
Landschap in Nederland, Rijksmuseum; 1991
Schiphol Stad; 1998
Monografie Benthem Crouwel; 1980-2000; 1999
Points Of Presence, over ITC; PhotoWork(s) in Progress #3; 2001 Totstandkoming Vreemdelingenwet AEF; 2001
Atelier-HSL Traject Zuid; 2002
Transit, Gebruikersruimte Rotterdam; 2003

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, www.aorta.nu Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur De toegang is gratis

Noot voor de redactie -