Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI
4 december 2003

Persbericht

KNMI en waterschappen samen tegen wateroverlast

Vrijdagmiddag 12 december*) a.s. zal mevrouw M.H. Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, het
KNMI-waarschuwingssysteem voor waterschappen officieel in gebruik stellen. Een waterschap krijgt met dit systeem automatisch een waarschuwing van het KNMI wanneer een kritische neerslaggrens wordt overschreden. Het is ontwikkeld om schade als gevolg van hevige regen te beperken en dreigende calamiteiten af te wenden.

Door de droogte van de afgelopen zomer zouden we het bijna vergeten, maar grote hoeveelheden neerslag kunnen leiden tot ernstige wateroverlast en bedreigende situaties. Recente voorbeelden stammen uit de zomer van 2002, waarbij hevige neerslag zorgde voor grote wateroverlast in Duitsland en Tsjechië. Maar ook in Nederland is in dat jaar in korte tijd veel regen gevallen. Dit richtte grote schade aan, met name in het Westland, Prinsenbeek en Rijssen. Ook in 2001 heeft met name het Westland te kampen gehad met wateroverlast ten gevolge van hevige regen.

In het project 'Gevaarlijk weer voor het waterbeheer' hebben het KNMI en vijf waterschappen**) gezamenlijk onderzocht op welke wijze de meteorologische informatie en kennis van het KNMI aan de waterschappen beschikbaar kunnen worden gesteld. Bij dreigende situaties kan dan adequaat worden opgetreden. Dit heeft geleid tot een automatisch bewakingssysteem. Het KNMI waarschuwt het betreffende waterschap automatisch als voorzien wordt dat een door het waterschap gespecificeerde neerslaggrens -het zgn. risicoprofiel- wordt overschreden. Het waterschap krijgt vervolgens de op het waterschap toegesneden meteorologische informatie via (een afgeschermd deel van) internet en advies van de meteoroloog op basis waarvan verdere maatregelen genomen kunnen worden.
Het waarschuwingssysteem is vanaf 12 december voor alle waterschappen beschikbaar.

Wettelijke taak van het KNMI
Het KNMI heeft de wettelijke taak om het algemeen weerbericht beschikbaar te stellen. Daartoe behoren onder meer waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden en berichten bij calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, tel 030 - 2206 386, buiten kantooruren 06-53214364, e-mail persvoorlichting@knmi.nl of Unie van Waterschappen: Aly Oldersma, tel 06
- 55394307, e-mail aoldersma@uvw.nl

**) Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, Hoogheemraadschap Delfland, Wetterskip Fryslân, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Zeeuwse Eilanden
*)

Presentatie project 'Gevaarlijk weer voor het waterbeheer' Vrijdagmiddag 12 december 2003
Unie van Waterschappen
Koningskade 40
Den Haag

Programma

13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Welkom door de heer ir. P.A.E. van Erkelens, wnd. voorzitter Unie van Waterschappen
14.05 uur Inleiding door prof. dr. J. de Jong,
hoofddirecteur KNMI
14.15 uur Presentatie van het bewakings- en
waarschuwingssysteem door dr. ir.A.C.A.P. van Lammeren, KNMI
14.30 uur Officiële ingebruikname door mevrouw drs. M.H. Schultz van
Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat 14.40 Afsluiting gevolgd door aanbieding van een drankje

Vertegenwoordigers van de media zijn uitgenodigd voor presentatie project 'Gevaarlijk weer voor het waterbeheer'.
Svp aanmelden bij persvoorlichting KNMI, tel 030 - 2206 386, buiten kantooruren 06-53214364, e-mail persvoorlichting@knmi.nl.
---

Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html